HEFEİ, 5 Eylül (Xinhua) -- Çin Mars'tan örnekler getirmek için planlanan Tianwen-3 görevini 2028 civarında iki fırlatmada gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Çin'in Mars'tan örnek getirme görevinin baş tasarımcısı olan Liu Jizhong, Perşembe günü Çin'in doğusunda yer alan Anhui eyaletinin Huangshan kentine bağlı Tunxi'de düzenlenen 2. Uluslararası Derin Uzay Keşfi Konferansı'nda görevin ayrıntılarını açıkladı.

Görevin birincil bilimsel hedefinin yaşam izleri aramak olacağını söyleyen Liu, bu hedefi gerçekleştirmek için Çinli uzay mühendislerinin Mars yüzeyinden örnekler toplama, Kızıl Gezegen'den havalanma ve Mars'ın yörüngesinde buluşmayı gerçekleştirme ve gezegeni koruma gibi kilit öneme sahip teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Plana göre görev, yerinde ve uzaktan algılama tespitleri gibi yöntemlerle gerçekleştirilecek 13 aşamadan oluşacak.

Liu, Çin'in görev sırasında hem Mars ve Dünya'nın hem de örneklerin kirlenmeden korunmasını sağlamak için uluslararası sözleşmelere özenle riayet edeceğini ve gerekli önlemleri alacağını söyledi.

Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

Tianwen-3 görevinin uluslararası işbirliği yoluyla geliştirilen araştırma cihazlarını taşıyacağını belirten Liu, Çin'in tüm dünyadaki bilim insanlarıyla Mars'tan getirilen örnekler ve tespit verileri üzerinde ortak araştırmalar yürütülmesinde işbirliği yapacağını belirtti.

Liu uzun vadede Çin'in Mars'ta bir araştırma istasyonunun kurulmasına yönelik görev ve iş tanımı, gereklilik analizi, kavramsal araştırma, uygulama planı tasarımı ve kilit öneme sahip teknoloji atılımları yürütmek üzere dünyadaki diğer ülke ve araştırma kurumlarıyla işbirliği yapacağını ifade etti. 

Kaynak: rss