Sağlık

İspanya kendi ürettiği Kovid-19 aşısının ilk tur klinik denemelerine başlayacak

Kovid-19'a karşı PHH-1V aşısı, İspanya'nın Katalan bölgesinde yerleşik bir şirket olan HIPRA tarafından geliştirildi. İlk deneme turunda öncelikli olarak aşının güvenliği ve t...

Abone Ol

Kovid-19'a karşı PHH-1V aşısı, İspanya'nın Katalan bölgesinde yerleşik bir şirket olan HIPRA tarafından geliştirildi. İlk deneme turunda öncelikli olarak aşının güvenliği ve tolere edilebilirliği ile bağışıklık tepkisi ve etkinliği test edilecek. Testler, önümüzdeki günlerde seçilecek 18-39 yaş arası gönüllülerden oluşan bir grup üzerinde yapılacak.

İspanya devlet televizyonu RTVE'nin haberine göre, çalışma kapsamında gruplara ayrılan gönüllülere farklı dozlarda aşı yapılacak ve her gönüllüye 21 gün arayla iki enjeksiyon yapılacak. HIPRA aşısı, SARS-CoV-2 virüsündeki proteinlerden "spike proteini" olarak bilinen birine karşı bağışıklık üretmek için birlikte çalışan rekombinant proteinlere dayanıyor.

Bu sistem, şu anda Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından kullanım izni verilmesi açısından değerlendirilmekte olan Novavax ve Sanofi'nin Kovid-19 aşılarında kullanılan yönteme benziyor. İspanyol aşısı ile diğer ikisi arasındaki temel fark, İspanyol aşısının virüsün iki farklı varyantından proteinler kullanması ve 2 ila 8 santigrat derece sıcaklıklarda saklanabilmesi olarak gösteriliyor. Eğer klinik testler başarıyla ve plana göre tamamlanırsa şirket bu yıl Ekim ayında üretime başlamayı, bu yılın sonundan önce aşısını ticarileştirmeyi, 2022'de 400 milyon doz, 2023'e kadar 1,2 milyar doz üretmeyi planlıyor.