Sağlık

İspanya, AstraZeneca aşısı yapılan insanlar arasındaki üç kan pıhtılaşması vakasını araştırıyor

Haber, aşıya ilişkin araştırmalar sürerken, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya alan Avrupalı ülkelere İspanya'nın da katılmasından iki gün sonra geldi. Ölen kişinin İspan...

Abone Ol

Haber, aşıya ilişkin araştırmalar sürerken, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya alan Avrupalı ülkelere İspanya'nın da katılmasından iki gün sonra geldi. Ölen kişinin İspanya'nın güneyindeki Marbella kasabasından 43 yaşındaki bir öğretmen olduğu bildirildi. Üç vakayı kaydeden İspanyol sistem Pharmacovigilance, bu vakalara "İspanya'da 975.661 kişinin AstraZeneca aşısı kullanılarak aşılanması bağlamında" bakılması gerektiğini kaydetti.

İspanya İlaç ve Tıbbi Cihaz Ajansı, halihazırda, kan pıhtılaşma olayları ile "aşının kullanımı arasında zamansal veya nedensel bir ilişki olup olmadığını bulmak için kapsamlı bir soruşturma" yürütüyor. Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) Salı günü yaptığı açıklamada, "şu an itibarıyla AstraZeneca aşısının hastaneye yatma ve ölüm riskleri göz önünde bulundurulduğunda Kovid-19'u önlemedeki faydalarının, yan etki risklerinden daha ağır bastığı görüşü sürdürülüyor" dendi. EMA, güvenlik komitesinin Perşembe günkü toplantısında mevcut bilgiler üzerine karar vereceğini ve daha fazla eylem için gerekli önerilerde bulunacağını ifade etti.