İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

2021'in ilk altı ayında iki ülke arasında alınıp satılan malların toplam değeri geçen yılın aynı dönemine göre 279 milyon euro (yüzde 3,17) artışla yaklaşık 9,08 milyar euro (yaklaşık 10,7 milyar ABD doları) oldu. Ocak-Haziran döneminde İrlanda'nın Çin'e ihraç ettiği malların toplam tutarı yıllık bazda yüzde 1,5'ten daha az düşerek 5,61 milyar euronun üzerinde gerçekleşti, Çin'den ithal ettiği malların toplam değeri ise yaklaşık yüzde 12 artarak 3,47 milyar euroya yükseldi. İrlanda'nın yılın ilk yarısında Çin ile olan ticaret fazlası 2 milyar euroyu geçti.

İlk altı ayda Çin hem ihracat hem ithalat anlamında İrlanda'nın beşinci büyük ticari ortağı, Asya kıtasında ise en büyük ticari ortağı oldu. Yılın ilk altı ayında İrlanda'nın Çin'e ihracatı toplam ihracatının yüzde 6,95'ine, Çin'den ithalatı ise toplam ithalatının yüzde 7,2'sine karşılık geldi. İrlanda 2021'in ilk yarısında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2 düşüşle 80,67 milyar euro tutarında mal ihraç ederken, toplam ithalatı yaklaşık yıllık yüzde 20 artışla 48,08 milyar euro oldu.

Editör: İRFAN KARSLI