İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran ve Azerbaycan'ın, sınırdaki Aras Nehri'nde iki hidroelektrik santralinin inşasını yeniden canlandırmak konusunda anlaştıklarını söyledi. Yarı resmi Mehr Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Erdekaniyan, Tahran'daki bir kabine toplantısının oturum aralarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hüdaferin Barajı'nda hidroelektrik santralleri kurmak için derhal harekete geçeceğiz" dedi.

İranlı Bakan, nihai görüşmelerin Salı günü geç saatlerde İran'ın başkentinde Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ile yapıldığını belirtti. Bakan'ın bildirdiğine göre, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaleti ile Azerbaycan'ın Cebrayıl rayonu arasında kalan Aras Nehri üzerindeki Hüdaferin Barajı'ndaki çalışmalar, İran Enerji Bakanlığı tarafından üstlenilen ana kalkınma projelerinden biri. Bakan, barajın yıl boyunca 1,6 milyar metreküp suyu düzenleme, 120 bin hektara kadar tarım arazisini sulama ve "toplam 280 MW elektrik kapasiteli iki hidroelektrik santralini" destekleme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Proje ilk olarak 1970'lerde İran ve Sovyetler Birliği arasında ortak bir plan olarak tasarlanmış, ancak inşaat 1999'da yalnızca İran tarafından başlamış ve 2010'da barajın açılışı yapılmıştı. İran ve Azerbaycan, dört yıl önce santrallerin inşasını gerçekleştirerek projeye devam etme konusunda anlaşmaya varmıştı. İranlı bakan ayrıca, iki ülke arasındaki maliyet paylaşım planına ilişkin bir anlaşmazlığın da son toplantıda nihayet çözüldüğünü söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI