Politika

İran, UAEA için nükleer tesislere sınırlı erişim sağlayacak

İRNA resmi haber ajansında Pazartesi günü yer alan habere göre, İran Atom Enerjisi Örgütü, yaptığı açıklamada, İran ve UAEA'nın, ülkenin güvenlik yükümlülüklerinin ötesinde, e...

Abone Ol

İRNA resmi haber ajansında Pazartesi günü yer alan habere göre, İran Atom Enerjisi Örgütü, yaptığı açıklamada, İran ve UAEA'nın, ülkenin güvenlik yükümlülüklerinin ötesinde, erişim hakkının askıya alınması konusunda anlaştıklarını belirtti.

Açıklamada, bu nedenle "İran parlamentosunda geçen yasada belirtildiği üzere, güvenlik anlaşmalarının ötesinde, hiçbir erişim ve denetim yapılmayacağı" ifade edildi.

Açıklamada, UAEA tarafından gerekli teyit ve denetim süreçlerinin devamına değinilirken, "İran, 3 ay boyunca bazı faaliyetlerle ilgili bilgileri kayıt altına alacak ve muhafaza edecek" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Bu dönemde UAEA'nın (kayıtlı) bilgilere erişimi olmayacak ve bu bilgilere erişim sadece İran tarafında bulunacak. (ABD) yaptırımlarının bu 3 aylık dönemde kaldırılması halinde, İran bu bilgileri UAEA'ya iletecek; aksi takdirde bilgiler sonsuza dek ortadan kaldırılacak" ifadesi yer aldı.

UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, Pazar günü yaptığı açıklamada, UAEA'nın "nükleer anlaşmayı şimdilik kurtarmak" için İran ile geçici bir ikili anlaşmaya vardığını belirtti.

Grossi, yaygın olarak İran Nükleer Anlaşması olarak bilinen 2015 Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nda öngörüldüğü üzere, İran'ın 23 Şubat itibarıyla, gönüllü tedbirleri uygulamaya son vereceğini bildirdi. UAEA Genel Direktörü Grossi, "Daha az erişim var, kabul edelim. Fakat yine de denetleme ve doğrulama çalışmalarını gerekli düzeyde tutabildik" dedi.