İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Salı günü yaptığı açıklamada, İran ile Suriye arasındaki ilişkilerin "stratejik" olduğunu belirtirken, İran'ın "stratejik bir müttefik" olarak Suriye halkı ve hükümetinin yanında duracağını bildirdi.

Devlet televizyonunun haberine göre, Ruhani, İran'ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile yaptığı görüşmede, "Şüphesiz (İran ve Suriye olarak) direnişimizi sonuna kadar sürdürerek, teröristlerin kökünü kurutmalıyız" diye konuştu.

Ruhani görüşmede ayrıca, "yararlı ve Suriye'nin çıkarlarıyla toprak bütünlüğünü korumaya muktedir" diye nitelediği Astana barış sürecini ve Suriye hükümetinin anayasal reform çabalarını İran'ın desteklediğini dile getirdi.

Ruhani, ABD'nin İran ve Suriye'ye yönelik yaptırım baskısını da kınadı.

Tahran-Şam arasındaki siyasi ilişkileri öven Mikdad ise ikili ilişkilerin çok yakın ve dünyaya örnek olduğunu vurguladı.

Küresel yönetişim üzerine 2024 Dünya Yapay Zeka Konferansı Şanghay'da açıldı Küresel yönetişim üzerine 2024 Dünya Yapay Zeka Konferansı Şanghay'da açıldı

Mikdad, İran'ın kıdemli ordu komutanı Kasım Süleymani ve önde gelen nükleer bilim insanı Muhsin Fahrizade'ye düzenlenen suikastları da kınadı.

Mikdad ziyaret çerçevesinde ayrıca, günün erken saatlerinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Pazartesi günü de İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geldi.

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad iki günlük ziyaret için Pazartesi günü Tahran'a gelmişti. Velid Muallim'in 16 Kasım'da ölmesinin ardından 22 Kasım'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından dışişleri bakanı olarak atanan Mikdad böylelikle ilk yurt dışı ziyaretini yapmış oldu.

İran 2011 yılından beri Suriye hükümetinin silahlı isyancılarla mücadelesinde önemli bir müttefik.

Editör: İRFAN KARSLI