Politika

İran medyası: ABD'nin İran'a uyguladığı 1.000 yaptırımın kaldırılması kabul edildi, geriye 500 yaptırım kaldı

İran parlamentosunun Dış Politika Komitesi üyesi Ebrahim Azizi, söz konusu sayının İranlı müzakere ekibinin başkanı Abbas Arakçi tarafından, komite ile öğleden sonra yapılan t...

Abone Ol

İran parlamentosunun Dış Politika Komitesi üyesi Ebrahim Azizi, söz konusu sayının İranlı müzakere ekibinin başkanı Abbas Arakçi tarafından, komite ile öğleden sonra yapılan toplantıda sunulduğunu söyledi.İran ile İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya'dan oluşan P4+1 grubundan heyetler arasındaki görüşmelerin bu hafta sonuna doğru başlaması planlanmıştı.

Azizi, "Arakçi'ye göre heyetler henüz yaptırımların kaldırılması için İran tarafından bir doğrulama süreci belirlemedi" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, Washington 2015 nükleer anlaşmasına geri dönse ve Tahran resmi adı Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) olan anlaşmaya tümüyle uysa bile İran'a karşı "yüzlerce yaptırımın" yürürlükte kalacağını söylemişti.

Aynı zamanda İran Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Arakçi geçen hafta 3 Haziran'da, Viyana'daki görüşmelerin bir sonraki turunun sonuncu olmasını ve nihai bir anlaşmaya varılmasını umduğunu dile getirmişti. Eski Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD hükümeti Mayıs 2018'de OKEP'ten çekilmiş ve tek taraflı olarak İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. İran ise buna karşılık olarak OKEP taahhütlerinin bir kısmını uygulamayı Mayıs 2019'dan itibaren kademeli olarak durdurmuştu.

OKEP Ortak Komisyonu, ABD'nin OKEP'e olası dönüşü ve 2015'teki dönüm noktası niteliğindeki anlaşmasının tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının nasıl sağlanacağı konusundaki görüşmeleri sürdürmek için Avusturya'nın başkenti Viyana'da 6 Nisan'da yüz yüze toplanmaya başlamıştı.