Genel

İran, Güney Kore'den dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılmasını istedi

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Arakçi görüşmede, "Güney Kore bankaları, yaklaşık iki buçuk yıldır, Amerika Birleşik Devletleri'nden yaptırım korkusu yüzünden İran'ın...

Abone Ol

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Arakçi görüşmede, "Güney Kore bankaları, yaklaşık iki buçuk yıldır, Amerika Birleşik Devletleri'nden yaptırım korkusu yüzünden İran'ın döviz varlıklarını dondurmuş bulunuyor" dedi.

Arakçi, Güney Kore'nin bu davranış tarzının Washington'un "şantajcı politikalarına boyun eğmekten" başka bir nedeni olmadığını belirterek, bu durumun "kabul edilemez" olduğunu sözlerine ekledi.

İki ülke arasında son dönemde gerçekleştirilen sonuçsuz müzakere turlarına işaret eden Arakçi, İran'ın, döviz varlıklarının, "Washington'un ahlâksızca yaptırımlarından çok Güney Kore hükümetindeki siyasi irade eksikliği yüzünden" dondurulduğuna inandığını kaydetti. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Güney Kore'den sorunun çözümü için bir mekanizma bulmasını istedi ve bu konunun iki ülke arasındaki ilişkilerde birinci öncelik olduğunun altını çizdi.

Arakçi, Güney Kore'nin Hankuk Chemi isimli petrol tankerine 4 Ocak'ta Körfez'de İran tarafından el konulması konusunda kendisinden yardım isteyen Choi'ye cevap olarak ise konunun tamamen çevre kirliliği ile ilgili teknik bir mesele olduğunu ve bu konu hakkında adli sürecin zaten başlatıldığını söyledi.

Choi ise konuşmasında İran'a yaptığı ziyaretin Güney Kore'nin İran'ın varlıkları konusuna önem verdiğinin bir işareti olduğunu kaydetti. Choi, Güney Kore'nin iki ülke arasındaki mevcut sorunları çözüme kavuşturarak ikili ilişkilerde güveni 2021 yılında yeniden tesis etmek istediğini söyledi. Choi, İran'ın başkenti Tahran'a Pazar günü geldi.