Politika

İran, Güney Kore tankerine teknik nedenlerle el koyduğunu açıkladı

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade gazetecilere verdiği demeçte, "Diğer ülkeler gibi, İran da bu tür ihlallere, özellikle de...

Abone Ol

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade gazetecilere verdiği demeçte, "Diğer ülkeler gibi, İran da bu tür ihlallere, özellikle denizlerin kirletilmesine karşı hassastır ve bununla yasalar çerçevesinde ilgilenir" dedi.

Yerel yetkililerin ilk raporlarına işaret eden Hatipzade, Hankuk Chemi'ye el konulmasının sadece "çok teknik bir sorun" olduğunu ve olağanüstü nitelikte olmadığını söyledi. İran Limanları ve Denizcilik Örgütü'nün (LDO) internet sitesine göre, akşam saatlerinde İran Gemicilik Birliği Sekreteri Massoud Polmeh, Hankuk Chemi'nin "tekrarlanan çevre yasası ihlallerinden" sorumlu olduğunu ve çevreye verilen zararı karşılaması gerektiğini söyledi.

Bu arada, Hürmüzgah eyaleti LDO Denizcilik İşleri Müdür Yardımcısı Ismail Makizadeh IRNA'ya, İran Devrim Muhafizları'nın Hankuk Chemi'ye İran'ın Büyük Tunb adasından 11 mil (17,7 km) uzaklıkta, deniz suyunu kirlettiği şüphesiyle el koyduğunu söyledi.

Makizadeh, İran Devrim Muhafizları'na bağlı deniz devriyesinin ihlali fark ederek Güney Kore tankerini uyardığını ancak geminin uyarılara aldırmadan yoluna devam ettiğini söyledi. Yetkiliye göre, tankere eyalet adli makamlarının emriyle el konuldu, ardından da gerekli soruşturma ve yasal işlemler için Bender Abbas limanına yönlendirildi.