İran'ın resmi haber ajansı İRNA'nın aktardığına göre Ruhani, "Bazıları, yüzde 60'ın, yüzde 90 uranyum zenginleştirmesine ulaşmak için bir araç anlamına geldiğini düşünüyor. Bu doğru değil. Bizim atom bombası üretimine giden yolun taşlarını döşediğimizi düşünmek yanlış" ifadelerini kullandı. Ruhani, "Eğer istesek uranyumu bugün yüzde 90 zenginleştirebiliriz, ancak biz nükleer bomba peşinde değiliz" diye ekledi.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

İran Cumhurbaşkanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2015 nükleer anlaşması olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na dönmesi ve İran karşıtı yaptırımları kaldırması gerektiğini ifade etti. İran, Natanz Nükleer Tesisi'ne yönelik saldırının ardından uranyumu yüzde 60 zenginleştirmeyi planladığı konusunda Salı günü Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı bilgilendirmişti. İran, bunun yanında Natanz'daki tesise yüzde 50 daha fazla uranyum zenginleştirme kapasitesine sahip bin adet yeni santrifüjün kurulacağını duyurdu.

Ruhani, Çarşamba günü yaptığı açıklamada da İran'ın IR-6 santrifüj zincirini faaliyete alma planının ve uranyumu yüzde 60 zenginleştirmesinin diğer ülkelerin "kötülüklerine bir cevap" olduğunu söylemişti. İran'ın orta kısımlarındaki Natanz Nükleer Tesisi'nde Pazar sabahı bir elektrik kesintisi yaşanmış ve İranlı yetkililer bu "sabotajla" ilgili İsrail'i suçlamıştı. 2015 nükleer anlaşması kapsamında İran'ın uranyumu sadece yüzde 3,67 oranında zenginleştirmesine izin veriliyordu ve elindeki stoğun 300 kilogramın altında kalması gerekiyordu.

Ancak ABD'nin anlaşmadan çekilmesi ve yaptırım uygulamasına karşılık İran da bu yıl 4 Ocak'ta yüzde 20 saflık derecesinde uranyum zenginleştirmesine başladı ve İran Atom Enerjisi Kurumu 3 Nisan'da elindeki stoğun 50 kilograma ulaştığını duyurdu.

Editör: İRFAN KARSLI