Politika

İran: Avrupa nükleer anlaşmayı korumak için 'hiçbir şey' yapmadı

Zarif, Twitter'da yayımladığı mesajında, "JCPOA yükümlülüklerini yerine getirmek için Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi yetkililerinin imzasına bel bağlayan A3 liderleri, JCPOA'...

Abone Ol

Zarif, Twitter'da yayımladığı mesajında, "JCPOA yükümlülüklerini yerine getirmek için Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi yetkililerinin imzasına bel bağlayan A3 liderleri, JCPOA'yı sürdürmek için HİÇBİR ŞEY yapmadı" ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığı'a bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, hedef alınan yabancı ülkelere yönelik ABD dış politikası ve ulusal güvenlik amaçlarına dayalı ekonomik ve ticari yaptırımları yönetiyor ve yürütüyor.

Zarif'in açıklamaları, Avrupa üçlüsünün (A3), İran'ın metal uranyum bazlı yakıt üretme planına ilişkin yazılı açıklamasının ardından geldi. Planın askeri sonuçları olabileceği belirtilen açıklamada, "İran'a bu faaliyete son vermesini ve anlaşmayı sürdürmeyi gerçekten arzuluyorsa JCPOA taahhütlerine derhal uymasını şiddetle öneriyoruz" ifadeleri yer almıştı. Zarif ise, "JCPOA, İran sayesinde ayakta duruyor, A3 sayesinde değil" dedi.

ABD'nin 2018'de nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran'a yönelik yaptırımlar uygulamasının ardından Tahran; İngiltere, Fransa ve Almanya'ya, İran'ın JCPOA kapsamındaki çıkarlarını korumaları için "yükümlülüklerini yerine getirme" çağrısında bulunmuştu. İran, ABD'nin anlaşmadan çekilmesine yanıt olarak, anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını yerine getirmeyi durdurmuştu.