Politika

İran: ABD güçlerinin Afganistan'dan çıkması Müslüman ülkeler için 'büyük bir zafer'

Yarı resmi Mehr Haber Ajansı'nın aktardığına göre Ekberi, "Afganistan artık yeni bir aşamaya girdi. Aslında, ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık varlığının ardından sonunda ülke...

Abone Ol

Yarı resmi Mehr Haber Ajansı'nın aktardığına göre Ekberi, "Afganistan artık yeni bir aşamaya girdi. Aslında, ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık varlığının ardından sonunda ülkeden çıkarılmasıyla, Afganistan'da tüm gelişmeleri ve denklemleri etkileyen bir güç dengesizliği ve güç boşluğu oluştu" dedi.

Ekberi bu açıklamaları, Pazartesi günü Tahran'da Afganistan hakkında yapılması planlanan uluslararası çevrimiçi bir toplantıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında yaptı. Afganistan, Sürdürülebilir Barış ve Güvenlik adlı web seminerinin açılışı, Dünya İslami Uyanış Kurultayı'na başkanlık eden İran'ın dini liderinin kıdemli danışmanı Ali Ekber Velayeti tarafından yapılacak. Ekberi'ye göre, toplantıda Afganistan'dan gelen 40'tan fazla siyasi figürün yanı sıra Pakistan, Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve İran'dan temsilciler de konuşma yapacak.

Ekberi, "İran'ın arabulucu rolüyle tarafları savaş yerine müzakereye ikna etmek için her zaman azami çabayı gösterdiği için bu konferansın Afganistan'da barışın yayılmasına destek olacağını umuyoruz" dedi. İran, bu ayın başlarında, Afgan hükümeti ve parlamentosunun temsilcileri, Taliban militan grubu ve ülkede cumhuriyet sistemini destekleyen isimlerin katıldığı, Afgan içi güçlerin toplantısına ev sahipliği yaptı.