Politika

Irak'taki Şii lider erken seçimleri erteleme konusunda uyardı

El Sadr'ın medya bürosu başkanı olan Haider al-Jaberi yaptığı açıklamada, "Erken seçimleri iptal etmeyi veya ertelemeyi isteyen bazı sesler çıkıyor, ancak seçimlerin ertelenme...

Abone Ol

El Sadr'ın medya bürosu başkanı olan Haider al-Jaberi yaptığı açıklamada, "Erken seçimleri iptal etmeyi veya ertelemeyi isteyen bazı sesler çıkıyor, ancak seçimlerin ertelenmemesi konusunda uyarıyoruz. Herkesin irfan gösterip bu seçimlerin başarısı için birlikte çalışmasını umuyoruz" dedi.

Açıklamada, El Sadr'ın da vatandaşları ülke çapındaki kayıt merkezlerinde seçmen kayıtlarının güncellenmesini hızlandırmaya çağırdığı belirtildi. El Sadr'ın açıklaması, bazı Iraklı siyasi partilerin 6 Haziran'daki erken seçimlerin Kasım'a ertelenmesini istediği yönünde yerel medyada çıkan haberlere yanıt olarak geldi.

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, erken seçimi daha önce belirtildiği üzere 6 Haziran'da yapma konusundaki kararlılığını tekrarladı. Resmi Irak Haber Ajansı, haberinde Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Üyesi Jumana al-Ghalai'nin şu sözlerine yer verdi: "Komisyon seçimler için sürekli çalışıyor ve Başbakan Mustafa el-Kazımi, devlet kurumlarının yanı sıra uluslararası ve yerel örgütlerden de seçim komisyonuna yardımcı olmak için birlikte çalışmalarını istedi."

Al-Ghalai, komisyonunun seçimlerin yapılması için 6 Haziran 2021'e kadarki takvimi belirlediğine dikkat çekti. Başbakan Mustafa el-Kazımi, geçtiğimiz Temmuz ayında erken seçim tarihini 6 Haziran 2021 olarak belirlemişti. Bu karar hükümet karşıtı protestolara yanıt olarak gelmiş ve bağımsız siyasetçilerin mecliste sandalye kazanmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştı. Irak'taki bir önceki meclis seçimleri 12 Mayıs 2018'de gerçekleştirilmişti ve sıradaki seçimlerin de aslında 2022'de gerçekleştirilmesi planlanmıştı.