Sağlık

İnsan Hakları İhlalleri Raporu: ABD 2020'de pandemiyi kontrol altına almakta başarısız oldu

Çin Devlet Konseyi Bilgi Ofisi tarafından Çarşamba günü yayımlanan raporda, toplam dünya nüfusunun yüzde 5'inden azının yaşadığı ABD'nin, Şubat sonu itibarıyla teyitli vakalar...

Abone Ol

Çin Devlet Konseyi Bilgi Ofisi tarafından Çarşamba günü yayımlanan raporda, toplam dünya nüfusunun yüzde 5'inden azının yaşadığı ABD'nin, Şubat sonu itibarıyla teyitli vakaların yüzde 25'inden fazlasını ve ölümlerin de neredeyse yüzde 20'sini kaydettiği belirtildi.

Raporda, pandeminin ABD'deki etkisini "bir katliama" benzeten epidemiyolog ve eski ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü William Foege'nin sözlerine de yer verildi. Raporda, ABD'nin pandeminin başladığı dönemdeki ulusal liderlerinin uzmanlardan gelen uyarılara kulak tıkadığı, pandeminin ciddiyetini hafife aldığı ve halka kafa karıştırıcı mesajlar verdiği kaydedildi.

Bunlara ek olarak raporda, ABD'nin kentleri kapatma ve sosyal teması kısıtlama konularında çok yavaş davrandığı ancak siyasi kaygılar nedeniyle ekonomiyi yeniden açarken aceleci davrandığı ifade edildi. Raporda ABD'deki yaşlılar, fakirler, engelliler, evsizler ve mahkumlar gibi dezavantajlı grupların daha fazla maruz kaldığı tehdidin daha büyük olduğu sonucuna varıldı. Rapora göre pandeminin kontrol edilememesi Amerikalıları psikolojik olarak baskı altına aldı, insanları strese ve izolasyona sürükledi.