Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in yeni hamlesinin, "gelecekteki barış müzakerelerini tehdit edebileceğini" söyledi. Açıklamada, "İngiltere, İsrail hükümetinin işgal altındaki Filistin topraklarında 780 yeni yerleşim biriminin inşasını onaylama kararından ciddi şekilde endişe duymaktadır. Yerleşim birimi inşasının onaylandığı yerler, gelecekteki barış müzakerelerini tehdit edebilecek, Batı Şeria'nın derinliklerindeki bölgeleri de içeriyor" dendi.

Yerleşim birimlerinin inşasının uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu ve iki devletli çözümün fiziki olarak varlığını sürdürmesini tehlikeye atma riski taşıdığını belirten açıklama, "Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın diğer bölgelerinde yeni yerleşim birimlerinin inşasının derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz" diye devam etti.

İsrail'in tartışmalı kararı, Filistin, Mısır, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler ile uluslararası örgütler tarafından kınandı. İsrail, geçen Pazartesi günü, işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 800 yeni yerleşim birimi inşa etme planını açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun makamından Xinhua'ya gönderilen basın açıklamasında, Batı Şeria'da yeni yerleşim birimlerinin inşası yönündeki kararın, kısa süre önce Cenin yakınlarında İsrailli bir kadının öldürülmesine cevap olarak alındığı belirtildi.

İsrail, 1967 Ortadoğu savaşında ele geçirdiği Batı Şeria'yı, uluslararası toplumdan gelen eleştirilere rağmen o tarihten bu yana kontrol altında tutuyor. Filistinliler ise söz konusu toprakları, gelecekteki devletlerinin büyük bir parçası olarak görüyor. Uluslararası toplumun büyük çoğunluğu, yerleşim birimlerini yasa dışı olarak değerlendiriyor.

Editör: İRFAN KARSLI