Sağlık

İngiltere Başbakanı: İngilizler yurt dışı tatillerine dair 'gerçekçi' olmalı

Johnson'ın verdiği bilgiye göre, İngiliz hükümeti, İngilizlerin daha önce planlandığı gibi 17 Mayıs'tan itibaren yabancı ülkelere tatile gidip gidemeyeceklerine ilişkin henüz...

Abone Ol

Johnson'ın verdiği bilgiye göre, İngiliz hükümeti, İngilizlerin daha önce planlandığı gibi 17 Mayıs'tan itibaren yabancı ülkelere tatile gidip gidemeyeceklerine ilişkin henüz karar vermedi. AstraZeneca'nın Macclesfield fabrikasını ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Bu, 17 Mayıs tarihinden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor" diye konuşan Johnson, "İnsanların tatil rezervasyonları için ne kadar sabırsızlandıklerını biliyorum, ancak bu aşamada sağduyulu olmalıyız diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Başbakan, İngiltere'nin, zaman zaman gündeme gelen kan pıhtılaşması vakalarıyla ilgili endişelere rağmen AstraZeneca aşısını uygulamaya devam etmesi gerektiğini belirtti. Johnson, İngiltere'nin ilaç ve tedavilere onay veren denetleyici kuruluşu olan İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun (MHRA) mevcut tavsiyesinin, "kurallara uymaya devam edin, aşınızı olun, ikinci dozu da yaptırın" ve "bunu yapmaya devam etmeliyiz" olduğunu hatırlattı.

Ülkedeki vaka ve ölüm sayısının azaldığına işaret eden Johnson, aşıların şimdiden "hastalığın seyri üzerinde olumlu etki yaratmaya başladığını" ifade etti. Pazartesi günü açıklanan resmi rakamlara göre, İngiltere'de 2.762 kişinin daha Kovid-19 testi pozitif çıkarken, ülkedeki toplam koronavirüs vaka sayısı 4.362.150'ye yükseldi. Ülkede ayrıca, 26 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. İngiltere'de koronavirus kaynaklı ölümlerin toplam sayısı 126.862'ye ulaştı. Bu sayı, sadece testlerinin pozitif çıkmasından sonraki 28 gün içinde ölen kişileri kapsıyor.

Johnson, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kovid-19 kapanmasını bitirmek için çizdiği yol haritasının ikinci adımına geçen İngiltere'de 12 Nisan'dan itibaren zaruri olmayan mağazaların yeniden açılacağını, ayrıca bar ve restoranların açık havada tekrar hizmet verebileceğini teyit etmişti.

Öte yandan kuaför ve berberlerin yanı sıra spor salonları, hayvanat bahçeleri, eğlence parkları, kütüphaneler ve toplum merkezleri de yeniden açılabilecek. Ancak uzmanlar, aşı uygulamalarında kaydedilen ilerlemeye rağmen, İngiltere'nin yeni varyantlar ve Avrupa kıtasındaki üçüncü salgın dalgasıyla ilgili endişeler nedeniyle "hala tehlikeyi atlatmadığı" konusunda uyardı. İngiltere, Çin, Rusya ve ABD gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği de hayatı normale döndürmek adına koranavirüs aşılarını uygulamak için zamana karşı yarışıyor.