Uluslararası finans kuruluşunun Pazartesi akşamı internet sitesinde yayınladığı açıklamada, pandeminin bu Doğu Afrika ülkesinde ekonomik ve sosyal sorunlara sebep olduğunu, yoksullukla mücadele kazanımlarının tersine çevrilmesine, mali dengelerin bozulmasına yol açtığını ve tampon bölgeler üzerinde baskı unsuru oluşturduğunu ifade etti.

IMF, kredi onayı sayesinde Kovid-19'a müdahaleye başlanması ve kriz sonrası kapsayıcı toparlanmanın sürdürülebilmesini sağlamak için yaklaşık 258 milyon doların hemen ödenebileceğini kaydetti. Açıklamada, "Reformlar, öncelikli sosyal harcamalar için mali alan yaratmaya, borç sürdürülebilirliğini korumaya, yönetişimi güçlendirmeye, para ve finans sektörü çerçevesini geliştirmeye odaklanacak" dendi.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı
Uganda'nın başkenti Kampala'da Kovid-19 aşısı olmak için bekleyen insanlar, 28 Haziran 2021. (Fotoğraf: Hajarah Nalwadda/Xinhua)

IMF, ekonominin bazı sektörlerinin ılımlı bir toparlanma yaşadığını ve 1 Temmuz'da başlayan 2021/22 mali yılında ekonomik büyümenin önce yüzde 4,3'e ulaşmasının, ardından da orta vadede pandemiden önceki yüzde 6-7'ye dönmesinin beklendiğini kaydetti. Açıklamada "Kovid-19 pozitif vakalarındaki yüksek oranlara bağlı olarak daha sıkı kısıtlama önlemlerinin yeniden uygulanmaya başlaması da dahil olmak üzere, aşağı yönlü risklerle birlikte görünüm belirsizliğini koruyor" dendi.

Uganda şu anda pandeminin hızla yayılmasını kontrol altına almak için uygulanan kısmi bir karantina altında. Ekonomi uzmanları, sıkı kısıtlama önlemlerinin, ekonomik toparlanma çabalarını olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Yeni IMF finansmanı, uluslararası finansman kurumunun pandeminin etkilerini kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için Uganda'ya 491,5 milyon dolar acil durum fonu vermesinin üzerinden bir yılı aşkın zaman geçtikten sonra onaylandı.

Editör: İRFAN KARSLI