Sağlık

IMF, Kenya'ya 410 milyon dolarlık kredi imkanı sağlayacak

IMF, çevrimiçi olarak yayınladığı yazılı açıklamada, önümüzdeki haftalarda toplanacak olan IMF Yönetim Kurulu'nun onaylamasının ardından, Kenya'ya yaklaşık 285 milyon değerind...

Abone Ol

IMF, çevrimiçi olarak yayınladığı yazılı açıklamada, önümüzdeki haftalarda toplanacak olan IMF Yönetim Kurulu'nun onaylamasının ardından, Kenya'ya yaklaşık 285 milyon değerinde özel çekme hakkı (SDR) tahsis edileceğini belirtti. Bu, 410 milyon ABD dolarına eşdeğer bir yardım anlamına geliyor.

Kovid-19 pandemisi sürerken IMF, Nisan ayında, ülkenin ekonomik toparlanmasına destek olmak amacıyla Genişletilmiş Kredi Kolaylığı ve Genişletilmiş Fon Kolaylığı düzenlemeleri kapsamında, Kenya'ya 38 ay sürecek bir süreçte 1,655 milyarlık özel çekme hakkı (yaklaşık 2,34 milyar ABD doları) tahsis edecek finansman programını onayladı. Bütçe desteği için yaklaşık 307,5 milyon dolar derhal piyasaya sürüldü.

38 aylık yardım paketinin ilk değerlendirmesi, 29 Nisan-14 Mayıs tarihlerinde düzenlenen sanal toplantılar sırasında yapıldı. IMF yaptığı yazılı açıklamada, Kenya'daki ekonomik toparlanmanın sürdüğünü ve ülkedeki Kovid-19'un üçüncü dalgasının hafiflemesinin, faaliyetlerin geliştirilerek devam etmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Ancak IMF, söz konusu artışın gücünün pandemi nedeniyle beklenenden daha az olacağını belirtirken, Kenya'nın 2021'deki ekonomik büyüme beklentisini, önceki yüzde 7,6'lık tahminini revize ederek yüzde 6,3'e düşürdü. IMF, Kenya'nın büyüme beklentilerinin güçlü olduğunu ve orta vadeli büyüme oranının potansiyel olarak yüzde 6 olan değerin biraz üzerinde kalmasının beklendiğini bildirdi.

Kenya'nın Kovid-19 pandemisini kontrol altına alma yönündeki politik hamlelerini öven IMF, hükümetin attığı adımların ekonomideki zararın etkisini azaltmaya yardımcı olduğunu ve ekonomik reform gündemini ilerletmek için gereken ivmeyi koruduğunu belirtti.