Ekonomi

IMF Başkanı, pandeminin kontrol altına alınması ve ekonomik toparlanmanın desteklenmesi için küresel işbirliği çağrısı yaptı

WASHINGTON, 6 Aralık (Xinhua) Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni Omicron varyantının dünya genelinde 40'tan faz...

Abone Ol

WASHINGTON, 6 Aralık (Xinhua) Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni Omicron varyantının dünya genelinde 40'tan fazla ülkeye yayılması üzerine Kovid-19 pandemisinin kontrol altına alınması ve ekonomik toparlanmanın desteklenmesi için küresel işbirliği çağrısında bulundu. Çinli yetkililer tarafından çevrimiçi düzenlenen altıncı "1+6" Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ardından yazılı açıklama yapan Georgieva, "Küresel ekonomi toparlamasını sürdürüyor ancak toparlanmanın önünde, yeni varyantların çıkışıyla pandeminin takip edeceği yolun belirsiz olması ve enflasyona ilişkin görünüm gibi birçok risk bulunuyor" dedi.

Georgieva, "Bu zorluklar karşısında pandemiyi kontrol altına almak, iz kalmasını sınırlandırmak ve küresel ekonomiyi dönüştürmek için acil politika eylemine ihtiyaç duyuluyor" diyerek küresel işbirliğine yönelik dört konuya dikkat çekti. Öncelikle IMF'nin pandemiye dair yaptığı, her ülke nüfusunun yüzde 40'ının bu yılın sonuna kadar ve yüzde 70'inin ise 2022 ortasına kadar aşılanmasına yönelik önerisinin gerçekleştirilmesi için acil eylem gerekiyor. İkinci olarak ticaret gerginliklerini azaltmak, büyüme ve istihdamın ana motoru olan çok taraflı ticaret sistemini güçlendirmek için ülkelerin işbirliği yapması gerekiyor.

Üçüncü olarak net sıfır karbon emisyonlarına dönüşümü hızlandırmak ve mevcut tüm politika kaldıraçlarını kullanarak iklime uyum çabalarını desteklemek için daha istekli olmak gerekiyor. Son olarak daralan mali alan ve artan borç yüküyle karşı karşıya olan birçok gelişmekte olan ülkenin, toparlanma çabalarında küresel toplum tarafından desteklenmesi gerekiyor. "Küresel toparlanmanın desteklenmesi, hep birlikte üstlenmemiz gereken ortak bir görev" diyen Georgieva sözlerini şöyle sürdürdü: "Çin, küresel büyümenin çok önemli bir motoru olduğu için yüksek kaliteli büyümenin desteklenmesine yönelik güçlü önlemler almak sadece Çin'e değil, tüm dünyaya yardımcı olacaktır."