Sağlık

İlk parti aşının ulaştığı Japonya, Pfizer'ın geliştirdiği Kovid-19 aşısına yeşil ışık yaktı

Yetkililerin açıklamalarına göre, yaklaşık 400 bin dozluk ilk parti, Cuma günü, All Nippon Havayolları'na ait bir uçakla Brüksel'den Tokyo'nun doğusundaki Narita Havalimanı'na...

Abone Ol

Yetkililerin açıklamalarına göre, yaklaşık 400 bin dozluk ilk parti, Cuma günü, All Nippon Havayolları'na ait bir uçakla Brüksel'den Tokyo'nun doğusundaki Narita Havalimanı'na geldi. Sağlık Bakanlığı heyeti, onay öncesinde, halihazırda pek çok ülkede kullanılan Pfizer ve Alman ortağı BioNTech SE tarafından ortaklaşa geliştirilen aşı için Cuma akşamı yeşil ışık yaktı.

Japon hükümeti de aşı olmayı kabul eden yaklaşık 20 bin doktor ve hemşirenin aşılanmasına Çarşamba günü başlanacağını göz önünde bulundurarak idari işlemleri hızlandırdı. Sağlık Bakanı Norihisa Tamura, erken saatlerde yaptığı açıklamada, heyetin aşıyla ilgili bir sorun bulmadığını varsayarsak "aşıyı derhal onaylayacağını, böylece aşılamanın hemen başlayabileceğini" belirtmişti.

Yerel basında çıkan haberlere göre Japonya, sağlık çalışanları ve en savunmasız olanların aşılanmasının ardından, ertelenen Olimpiyatlar Oyunları'dan iki ay önce, Mayıs ayında halkın genelini Kovid-19'a karşı aşılamaya başlamayı hedefliyor.

Aşılama sürecinin, sağlık çalışanları ile başlaması, ardından Mart ayı sonundan itibaren 65 yaş ve üstündekileri kapsaması ve onları takiben de önceden altta yatan sorunları olanlar ve yaşlılara bakan kişilerle devam etmesi planlanıyor. Hükümet yetkililerine göre, yaklaşık 10 bin sağlık çalışanı ücretsiz aşı için ilk sırada yer alırken, onları en fazla risk altındaki 50 milyon kişi takip ediyor.