İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, ulaşım zamlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Bilgili, ‘Meslek örgütleriyle yapılan toplantıda bütün meslek grupları yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda fiyat artışı talep etti. Belediye de bu taleplere kayıtsız kalamaz diye düşünüyorum’ dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bağlı kuruluşu İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, son aylarda gerçekleşen maliyet artışları ile ilgili düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Akaryakıt fiyatlarının bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 155 arttığını söyleyen Bilgili, ‘Maliyetlerimizin üçte ikisi döviz kurundan doğrudan etkileniyor’ dedi.

Akaryakıt zamları ve yüksek döviz kurunun enflasyona da yansıması olduğunu kaydeden Bilgili, ‘Biz de bunu personel maliyetlerimizi yansıtmak durumunda kaldık. Bu doğrultuda asgari ücretin yüzde 50 arttığı bir ortamda bizim personel maliyetlerimizle yüzde 40 artış gösterdi. Bunun önümüzdeki aylarda daha da fazla olacağını düşünebiliriz’ diye konuştu.

‘Son Bütçenin Ardından Akaryakıt Yüzde 130 Zamlandı’

İETT bütçesinin Kasım 2021’de İBB Meclisi’nde onaylandığını anımsatan Bilgili, maliyet artışının bütçenin uygulanabilirliğini güçleştirdiğini anlattı. 

Bilgili, açıklamasına şöyle devam etti:

‘Bütçenin hazırlanması sırasında 8,2 lira olan motorin bugün yüzde 130 artmış durumda. Yaklaşık 10 lira olan dolar kuru bugün yüzde 50 yükseldi. Asgari ücret 2.826 lirayken bugün yüzde 50 artmış durumda. Enflasyon da aynı şekilde yüzde yirmiler seviyesinden bugün yüzde 54’lere ulaştı.  Bizim maliyet artışlarımız içinde en büyük artışı bu yıl akaryakıtta yaşadık. İETT, toplam 6 bin otobüsle İstanbul'a hizmet veriyor.  Bu 6 bin araç günlük 600 bin litre motorin tüketiyor. Biz Kasım ayında 8,2 lira olan bir litre motorini bugün 18,7 liraya alabiliyoruz.’

Akaryakıt giderlerinde ÖTV ve KDV’nin 1 milyar lirayı bulduğunu aktaran Bilgili, ‘Belediye başkanlarımızın belirttiği şekilde toplu ulaşımda kullanılan akaryakıtın KDV'den ve ÖTV'den muaf tutulması yönünde de devletimizden bir talebimiz var’ ifadelerini kullandı.

Çin'in ekonomi üretimi sel dönemine rağmen artışını sürdürdü Çin'in ekonomi üretimi sel dönemine rağmen artışını sürdürdü

Başka bir gazetecinin ‘ulaşımda fiyat artışı yaşanacak mı’ yönündeki sorusunu Bilgili, şu cevabı verdi:

Meslek örgütleriyle yapılan toplantıda bütün meslek grupları yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda fiyat artışı talep etti. Belediye de bu taleplere kayıtsız kalamaz diye düşünüyorum. İlk UKOME’de bu konuyla ilgili bir öneri olacaktır. Rakamın da yüzde 50’nin altında olacağını düşünmüyorum.

Editör: İRFAN KARSLI