Politika

Hollanda'nın en büyük emeklilik fonu ABP, fosil yakıt varlıklarına yatırım yapmayı durdurdu

Hollanda'nın en büyük emeklilik fonu olan ABP'den Salı günü yapılan açıklamada, petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıt üreticilerine yatırımın durdurulacağı kaydedildi. Şirket,...

Abone Ol

Hollanda'nın en büyük emeklilik fonu olan ABP'den Salı günü yapılan açıklamada, petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıt üreticilerine yatırımın durdurulacağı kaydedildi. Şirket, bu kararın sebebinin Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yakın zamanda yayınlanan raporlara dayandığını ifade etti. ABP, 2015 yılından beri iklim politikasını, son raporunda küresel ısınmayla mücadele için daha güçlü bir eylemin gerekli olduğu hakkında uyarıda bulunan IPCC'nin perspektifine dayandırıyor.

1 Şubat 2020'de çekilen fotoğraf, Antarktika kıtasındaki Weddell Denizi'nde yer alan bir buzulu gösteriyor. (Fotoğraf: Liu Shiping/Xinhua)

ABP Yönetim Kurulu Başkanı Corien Wortmann basın açıklamasında, "Küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceye düşürülmesine katkıda bulunmak istiyoruz" ifadelerine yer verdi. Wortmann, "Fosil yakıt üreticilerine yaptığımız yatırımlardan çıkıyoruz çünkü bu şirketlerde bir hissedar olarak enerji geçişinin gerekli ve önemli ölçüde hızlandırılmasını zorlamak için yeterli fırsatımız olmadığını düşünüyoruz" dedi. Corien Wortmann, "Mümkün olduğunda, halihazırda dört milyar euroyu aşan yenilenebilir enerji yatırımlarımızı ve enerji geçişi için akıllı çözümlere katılımımızı artırmayı amaçlıyoruz" diye ekledi. Hollanda'da yaklaşık üç milyon müşterisi bulunan ABP, fosil yakıt üreticilerinden aşamalı olarak ayrılacağını açıkladı.

30 Ağustos 2021'de çekilen fotoğraf, İspanya'daki Plasencia şehrinde bulunan rüzgar türbinlerini gösteriyor. (Fotoğraf: Gustavo Valiente/Xinhua)

Şirketin yatırımlarının büyük kısmının 2023 yılının ilk çeyreğine kadar satılması bekleniyor. ABP'nin toplam varlıklarının yaklaşık yüzde üçüne eşit olan bu yatırımların değeri 15 milyar eurodan (17,4 milyar ABD doları) fazla. Fon, bu kararın uzun vadeli getiriler üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemiyor.