Sağlık

Hindistanlı aşı üreticisi Bharat Biotech, Kovid-19 aşısı Covaxin'in Faz 3 denemelerinde yüzde 77,8 etkili olduğunu açıkladı

SARS-CoV2'a karşı bir tam inaktif virüs aşısı olan Covaxin, Bharat Biotech tarafından Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) ve Ulusal Viroloji Enstitüsü (NIV) ortaklığı ile...

Abone Ol

SARS-CoV2'a karşı bir tam inaktif virüs aşısı olan Covaxin, Bharat Biotech tarafından Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) ve Ulusal Viroloji Enstitüsü (NIV) ortaklığı ile Pune'da geliştirildi. Faz 3 klinik deneyleri, Hindistan genelinde 25 bölgede yürütülen, ikinci dozdan en az iki hafta sonra bildirilen 130 semptomatik Kovid-19 vakasının olaya dayalı bir analiziydi.

Aşı üreticisi, "Etkinlik analizi, 24 aşı grubuna karşı 106 plasebo grubunda gözlemlenen 130 teyit edilmiş vakanın değerlendirilmesi yoluyla Covaxin'in semptomatik Kovid-19'a karşı yüzde 77,8 etkili olduğunu göstermektedir" açıklaması yaptı.

Aşının hızla yayılan Delta varyantına karşı "yüzde 65,2 koruma" sağladığını belirten şirket, Covaxin'in şiddetli semptomatik Kovid-19 vakalarına karşı ise "yüzde 93,4 etkili" olduğunun bulunduğunu kaydetti. Covaxin halihazırda Hindistan'da uygulanan üç aşıdan biri. Hindistan, vatandaşlarını Kovid-19'a karşı aşılamaya iki Hindistan yapımı aşı olan Covishield ve Covaxin ile 16 Ocak'ta başladı. Son zamanlarda Rus yapımı Kovid-19 aşısı olan Sputnik V de ülkede uygulanıyor.