Sağlık

Hindistan'da Kovid-19 pandemisi nedeniyle 1.700'den fazla çocuk kimsesiz kaldı

Çocuk Haklarının Korunması Ulusal Komisyonu (NCPCR) tarafından Hindistan Yüksek Mahkemesi'ne sunulan yazılı beyanda, Mart 2020'den bu yana 140 çocuğun terk edildiğini belirtti...

Abone Ol

Çocuk Haklarının Korunması Ulusal Komisyonu (NCPCR) tarafından Hindistan Yüksek Mahkemesi'ne sunulan yazılı beyanda, Mart 2020'den bu yana 140 çocuğun terk edildiğini belirtti. Hindistan'daki Yüksek Mahkeme, geçen hafta çeşitli eyaletler ve Çocuk Haklarının Koruması Ulusal Komisyonu'ndan konuya dair veri talep etti. Kovid-19 pandemisinin Hindistan'daki yıkıcı şekilde seyreden ikinci dalgası sırasında ülke, tek günde 400 binden fazla vaka sayısı ve 4 binden fazla pandemi kaynaklı ölüm kaydedilen günlere tanıklık etti.

Çocuk Haklarının Koruması Ulusal Komisyonu'nun verilerine göre, pandemi nedeniyle kimsesiz kalmış ve terk edilmiş çocuk sayısının en fazla olduğu bölge, ülkenin orta kesimindeki Madya Pradeş eyaleti. Eyalette 318 çocuk yetim kalırken 104'ü ise terk edilmiş.

Çocuk haklarını koruma kurumu ayrıca, bakıma ve korunmaya muhtaç çocukları takip altına almak için altı adımlık bir planın hazırlandığını federal Kadın ve Çocuk Gelişimi Bakanlığı'na bildirdi. Söz konusu program, Kovid-19 nedeniyle kimsesiz kalmış ya da tek ebeveynini yitirmiş olan çocukların sağlık durumunu takip etmeyi hedefliyor.

Ülkenin en kalabalık eyaleti olan Uttar Pradeş, en yüksek ebeveynlerinden birini kaybetmiş çocuk sayısına sahip olan bölge. Kurum, pandemi nedeniyle bir ebeveynini kaybeden yaklaşık 1.830 çocuğun an itibarıyla tek ebeveyni ile yaşadığını belirtti.

Uttar Pradeş'i takiben, doğudaki Bihar eyaleti, 292'si kimsesiz ve 1.035'i tek ebeveynli olmak üzere 1.327 savunmasız çocuk sayısı ile ikinci sırada yer alıyor. Çocuk Haklarının Korunması Ulusal Komisyonu, ebeveynlerinden birini kaybetmiş ve tek ebeveyn ile yaşayan çocukların da maddi yardıma ihtiyacı olduğunu ve bu çerçevede hükümetin yardım planından yararlanma hakkına sahip olmaları gerektiği yönünde tavsiyede bulundu.