İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında İran Dışişleri Bakanı adayı Arakçi: Çin ve Rusya dış politikada önceliklerimiz arasında

Hamas desteğini, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlediği, liderlik toplantılarının sonunda yaptığı yazılı açıklamada dile getirdi. Üç gün süren toplantılarda, İsrail ablukası, Filistinli mahkumlar sorunu ve Kudüs'teki durum ele alındı. "Hamas, Gazze'de halkımıza dayatılan haksız ablukaya direnmek için çalışmaya devam edecek" diyen İslami Direniş Hareketi; Mısır ve Katar'ın yeniden imar planını hayat geçirme ve İsrail ablukasını kırma çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Liderlik toplantıları öncesi, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye başkanlığındaki heyet, Kahire'de Mısırlı üst düzey istihbarat yetkilileriyle biraraya geldi ve Gazze Şeridi'nde Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes olasılığını görüştü. İsminin açıklanmasını istemeyen Filistinli bir kaynak Xinhua'ya, Hamas heyetinin Mısırlı yetkililere, İsrail bozmadığı sürece hareketin Gazze Şeridi'nde sükuneti korumaya kararlı olduğunu bildirdiğini söyledi.

Aynı kaynak, Mısır tarafıyla görüşmeler sırasında Hamas'ın, İsrail'in doğu Gazze'deki sınır bölgesine girmemesini ve sınıra yakın Filistinli çiftçilerin güvenliğini garanti etmesini talep ettiğini aktardı. 2007'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın güçleriyle Hamas hareketi arasında haftalarca süren çatışmalardan sonra Hamas Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmiş, hemen ardından İsrail bölgede abluka başlatmıştı.

Diğer yandan, hareketin Kahire'deki heyetinin bir üyesi olan Muhammed Nazzal gazetecilere, Hamas'ın Mısır tarafına İsrail ile mahkum takası anlaşmasına varılması konusunda net bir vizyon sunduğunu açıkladı. Nazzal, "Haniye, Mısır tarafına Hamas'ın anlaşma sürecini tamamlamaya kararlı olduğuna ve bu bağlamda anlaşmadan geri adım atmayacağına dair taahhütte bulundu" dedi. Hamas'ın askeri kanadı 2017'de, ikisi asker olan kayıp dört İsrailliyi alıkoyduğunu açıklamış, akıbetleri hakkında ayrıntı vermemiş ancak bu kişileri İsrail'de tutuklu bulunan Filistinlilere karşılık İsrail'e vermeyi teklif etmişti.

Editör: İRFAN KARSLI