Politika

Haber Analiz: Uzmanlara göre Libya'da kalıcı ateşkes dış müdahalenin sona ermesi ve diyalogun ciddiye alınmasına bağlı

Libyalı uzmanlar, ülkede tarafların Cuma günü Cenevre'de imzaladıkları daimi ateşkes anlaşmasının başarısının, ülkeye dış müdahalelerin sona ermesi ve tarafların diyalogu Liby...

Abone Ol

Libyalı uzmanlar, ülkede tarafların Cuma günü Cenevre'de imzaladıkları daimi ateşkes anlaşmasının başarısının, ülkeye dış müdahalelerin sona ermesi ve tarafların diyalogu Libya'daki krizi çözmenin tek yolu olarak ciddiyetle benimsemelerine bağlı olduğunu söylüyorlar.

Libyalı uluslararası ilişkiler profesörü Khaled Al-Muntaser, Xinhua Haber Ajansı'na verdiği demeçte, "Libya kriziyle iç içe geçmiş bütün komşu ülkeler, bölge ülkeleri ve diğer ülkeler ateşkesi resmen destekliyor, zira anlaşmanın duyurulmasından hemen sonra geniş bir destek gördük" dedi.

Al-Muntaser, "Ancak en önemli şey anlaşmayı özünde ve iyi niyetle desteklemektir. Belli ülkeler için bu, Libya'da çatışan taraflara silah ve paralı asker sağlamayı durdurmaları gerektiği anlamına geliyor" diye ekledi.

BM Genel Sekreteri'nin Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams, Cuma günü yaptığı açıklamada, Cenevre'de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite müzakerelerine katılan Libya heyetinin daimi ateşkes anlaşması imzaladığını söyledi.

Williams, "Taraflar, cephedeki bütün askeri birlikler ve silahlı grupların kışlalarına dönmesi ve bütün paralı askerler ve yabancı savaşçıların bugünden geçerli olmak üzere en geç üç ay içinde Libya'nın bütün topraklarından, kara, deniz ve havadan tahliye edilmesi gerektiği konusunda anlaştılar" dedi. BM özel temsilcisi, ateşkesin Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanan grupları kapsamadığını kaydetti.

Libyalı siyasi analist Khaled Tarhouni, BM destekli Başbakan Fayiz es-Serrac'ın, ateşkes anlaşmasından birkaç saat sonra anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve Libyalıların yaşamını yitirmesinin önüne geçeceğini söylediğini hatırlattı.

Khaled Tarhouni, "Ancak yorumları ihtiyatlıydı ve anlaşma ve başarı olasılığı hakkında konuşmadı" dedi.

Tarhouni, ülkenin doğusundaki ordunun komutanı Halife Hafter'in anlaşma hakkında henüz yorumda bulunmadığını, bunun "Libya'da çatışmanın tarafları arasında şüphe, ihtiyatlılık ve güvensizliğin sürdüğüne" işaret ettiğini belirtti.

Ayrıca BM'nin desteklediği Libya hükmetinin sözcüsü Mohamed Gonono, Cumartesi günü yaptığı açıklamada doğudaki ordunun "5 binden fazla paralı askeri çekmeye" niyetli olduğundan kuşkullu olduğunu dile getirdi.

Gonono, yaptığı açıklamada, Libya'daki BM Destek Misyonundan, Sirte kenti ile Libya'nın orta kısmındaki Cufra'nin yanı sura güneydeki Brak kentinden "yabancı paralı askerlerin naklini" araştırmak için gözlemciler göndermesini istedi.

Libyalı askeri uzman Khalifa Tellisi, ateşkes anlaşmasının ardından daha fazla uluslararası kararlılık ve istikrarlı tavır sergilenmesi gerektiği görüşünü savundu.

Tellisi görüşünü, "BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya'daki ateşkes anlaşmasını tehdit eden herhangi bir ülke veya kuruluşa yönelik yaptırımları açıkça ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum. Böylece anlaşmayı görmezden gelip askeri seçeneklere yeniden başvurarak sahada kazanımlar elde etmeye çalışabilecek yabancı ülkelerin itibarsızlaştırma çabalarına set çekilebilir. Askeri bir seçenek, zaten karmaşık olan Libya krizine daha fazla kaos ve kutuplaşma getirecektir" diye açıkladı.

Doğu merkezli ordu ve BM destekli hükümet arasında başkent Trablus ve çevresinde bir yıldan fazla bir süredir can kayıplarına yol açan silahlı çatışmalar, Haziran ayı başında BM destekli hükümetin ülkenin batısının tamamında kontrolü sağladığını ve doğu merkezli ordunun çekildiğini duyurmasıyla son bulmuştu.