Sağlık

Güney Afrika ilk Kovid-19 test kitini üretti

Nzimande, yerel bir biyoteknoloji şirketi olan CapeBio'nun Güney Afrika Bilim ve Sanayi Araştırma Konseyi ile birlikte PCR test kiti üretmeye başladığını belirtti. Böylece Gün...

Abone Ol

Nzimande, yerel bir biyoteknoloji şirketi olan CapeBio'nun Güney Afrika Bilim ve Sanayi Araştırma Konseyi ile birlikte PCR test kiti üretmeye başladığını belirtti. Böylece Güney Afrika'nın ve tüm Afrika kıtasının halen ithal edilen test kitlerine hızlı erişimi kolaylaşacak.

"Bu son gelişme, bakanlığın ve ortaklarının Kovid-19 gibi virüslerle mücadele edebilmek için yerel kapasitenin oluşturulmasına yönelik ortak çabalarının bir parçası" diyen Nzimande sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşhis gereçlerinin ve aşıların yerel üretimini sağlamak, Güney Afrika'nın yaşam kurtaran ürünlerin yurtdışından ithalatına bağlı kalmaması demektir. Kovid-19 pandemisi gelişmekte olan ülkelerin bu tür ürünlere erişimde daha zengin ülkelerle rekabet etmesinin ne kadar zor olduğunu gösterdiğinden bu çok önemli."

CapeBio CEO'su Daniel Ndima, test kitlerinin ülkenin düzenleyici kuruluşu Güney Afrika Sağlık Ürünleri Düzenleme İdaresi tarafından onaylanmasına sevindiklerini söyledi. Ndima, "Bu, pandemiye karşı verilen ulusal mücadelede büyük bir başarı ve ülkemiz için önemli bir kilometre taşıdır. Genellikle yüksek maliyet ve uzun teslimat sürelerini beraberinde getiren ithalata bağımlılığımızı azaltmak suretiyle ülkemize ve Afrika'ya yardımcı olabileceğiz" dedi. Ndima, test kitlerinin sanayi ölçekli imalatına başladıklarını ve ilk partilerin yerel pazar için bu ayın sonundan önce hazır olacağını sözlerine ekledi. Gelecekte, her biri bin test yapılmasını sağlayan kitlerden günde 5 bin adet üretilecek.