Sağlık

Fransa'da yetişkinlerin yüzde 11,7'sine ilk Kovid-19 aşısı vuruldu

Fransa Sağlık Bakanlığının Cumartesi günü yayımladığı verilere göre, Fransız hükümeti daha bulaşıcı virüs varyantlarının ortaya çıkmasıyla mücadele etmek için aşı çalışmaların...

Abone Ol

Fransa Sağlık Bakanlığının Cumartesi günü yayımladığı verilere göre, Fransız hükümeti daha bulaşıcı virüs varyantlarının ortaya çıkmasıyla mücadele etmek için aşı çalışmalarını hızlandırırken ülkede yetişkin nüfusun yüzde 11,7'sine karşılık gelen toplam 6.137.375 kişiye ilk doz Kovid-19 aşısı vuruldu. Bakanlık, 2.444.473 kişinin (yetişkin nüfusun yüzde 4,7'si) aşılanmasının ise tamamlandığını bildirdi.

Fransa hükümeti Nisan ortasına kadar 10 milyon kişiyi, Mayıs ortasına kadar 20 milyon kişiyi ve Haziran ortasına kadar da yetişkinlerin üçte ikisine karşılık gelen toplam 30 milyon kişiyi aşılamayı planlıyor. Fransa halihazırda Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson ve AstraZeneca'nın geliştirdiği aşıların kullanımına onay vermiş bulunuyor. Fransa, Avrupa Birliği'nin ilaç düzenleyici kurumunun Oxford/AstraZeneca aşısının güvenli ve etkili olduğunu teyit etmesinin ardından Cuma günü bu aşının kullanımına yeniden başlamıştı.

Bir eczacı, Fransa'nın Hauts-de-France bölgesindeki Tourcoing kentinde bir eczanede bir kadına AstraZeneca Kovid-19 aşısı yapıyor, 19 Mart 2021. (Fotoğraf: Sebastien Courdji/Xinhua)

Fransa'nın Ulusal Sağlık İdaresi (HAS), AstraZeneca aşısıyla aşılamanın gecikmeksizin başlayabileceği ve bu aşının sadece 55 yaş ve üstü kişilere vurulması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Fransa, AstraZeneca aşısı vurulan kişilerde kan pıhtılaşması oluştuğuna dair çıkan haberlerin ardından bu hafta İngiliz-İsveç aşısının kullanımını durduran onun üzerinde AB ülkesinden biriydi. Fransa Başbakanı Jean Castex (55), halkın aşıya güvenini yeniden kazandırmak için Cuma günü AstraZeneca aşısı vuruldu. Castex, Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran'dan sonra AstraZeneca aşısı vurulan ikinci hükümet üyesi oldu.

Maskelerini takmış insanlar Fransa'nın başkenti Paris'teki Champ de Mars'ta yürüyor, 19 Mart 2021. (Fotoğraf: Gao Jing/Xinhua)

Fransa, Cumartesi günü, 35.327 yeni Kovid-19 vakası bildirdi. Bu, Cuma günü bildirilen 35.088 ve Perşembe günü bildirilen 34.998 rakamlarının üstünde yer alıyor ve aynı zamanda Kasım 2020 ortasından bu yana yaşanan en yüksek seviyeye işaret ediyor. Bu sayıyla birlikte Fransa'da toplam vaka sayısı 4,25 milyona yükseldi. Fransız sağlık yetkilileri, koronavirüse bağlı ölümlerin de 185 artarak 92.167'ye çıktığını bildirdi. Virüsün yayılmasını durdurmak için Cumartesi erken saatlerden itibaren Paris bölgesi ile Fransa'nın kuzeyindeki bazı bölgelerde bir ay sürecek sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına başlandı.