Sağlık

Fransa Sağlık Bakanı: Kovid-19 varyantlarının yayılımı 'endişe verici'

Véran, salgının durumu hakkında Perşembe günü düzenlenen haftalık basın toplantısında, ilk olarak İngiltere'de tespit edilen varyantın, Fransa'da pozitif çıkan testlerin tamam...

Abone Ol

Véran, salgının durumu hakkında Perşembe günü düzenlenen haftalık basın toplantısında, ilk olarak İngiltere'de tespit edilen varyantın, Fransa'da pozitif çıkan testlerin tamamında şu an itibarıyla yüzde 25'e varan bir paya sahip olduğunu, bunun bir hafta öncesine göre yüzde 10 puanlık bir artış gösterdiğini söyledi.

Fransa Sağlık Bakanı, yeni vakaların yüzde 4 ila 5'inin ise Brezilya ve Güney Afrika'da tespit edilen varyantlara dayandırılabileceğini belirtti. Sağlık Bakanına göre, "durumun endişe verici" olduğu Fransa'nın doğusundaki Moselle bölgesinde -ilk olarak Güney Afrika ve Brezilya'da tespit edilen- son dört gün içinde 300 varyant vakası tespit edildi. "Şu aşamada elimizde bu varyantların yayılımına ilişkin bir açıklama yok," diyen Véran yeni enfeksiyonların diğer kümelerle ilişkili olmadığının da altını çizdi.

Véran, toplu bir araya gelmeleri azaltmaya yönelik kısıtlamaların (ilk olarak İngiltere'de tespit edilen) varyantın ve genel olarak virüsün yayılımını azaltmaya olanak sağladığını ve şu an için ülke çapında yeni bir tam kapanmaya gerek bulunmadığını ısrarla belirtti.

Perşembe günü itibarıyla Fransa'da son 24 saatte 21.063 kişinin testlerinin pozitif çıkmasıyla toplam teyitli Kovid-19 vaka sayısı 3,4 milyonu aştı. Çarşamba günü bildirilen vaka sayısı ise 25.387 olmuştu. Bunun ötesinde Fransa'da bir günde 360 Kovid-19 hastasının daha virüse yenilmesiyle toplam can kaybı sayısı 80.803'e yükseldi.

Son 24 saatte ülkede Kovid-19 nedeniyle 454 kişi daha hastaneye kaldırıldı ve hastanede tedavi altına alınan toplam hasta sayısı 27.007'ye yükseldi. Resmi verilere göre, hastaneye yatan hastalar arasında yoğun bakım ünitesine bağlı olanların sayısı 18 artarak 3.337'ye yükseldi.

Fransa Sağlık Bakanlığına göre, Perşembe günü itibarıyla, Fransa'da aşılama kampanyasının başladığı günden bu yana, 2.135.333 kişiye (toplam nüfusun yüzde 3,2'si) ilk doz aşılar uygulandı. Tüm dünya pandemiyi kontrol altına almak için yoğun bir çaba sarf ederken bazı ülkelerde onaylanan koronavirüs aşılarıyla aşılama çalışmaları devam ediyor.

Öte yandan, DSÖ tarafından 9 Şubat'ta açıklanan verilere göre Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde, dünya çapında 63'ü klinik deneme safhasında olan 242 aşı adayı halen geliştiriliyor.