WASHİNGTON, 9 Aralık (Xinhua) -- Forbes'in web sitesinde yayınlanan makalede, ABD'nin bu tür politikaları oluştururken çocukların satranç oynamaya başladıklarında yaptıkları yaygın hatayı yaparak karşı tarafın da bir hamle yapacağını unuttuğu belirtildi. Makalede, Mayıs 2020'de ABD'nin, Çin'den gelen öğrencilere ve araştırmacılara karşı bir bildiri yayınladığı ve bunun sonucunda ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir dizi Çinli lisansüstü öğrenci ve araştırmacının vizelerini reddettiği ve iptal ettiği belirtildi.
Makalede, "Bildiri, kötü niyeti olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmayan birçok insanı ezip geçiyor. MIT'ye gittiği ve MIT'deki profesörlerin Pentagon fonları veya ABD hükümeti araştırma hibeleri aldığı için, Amerikalı bir gence yabancı bir ülkede okumak için vize verilmediğini hayal edin" denildi. Makalede, "Resmi rakamlar, bu bildirinin etkisini tam göstermiyor çünkü vizelerinin reddedileceğine inanan kişiler başvuru bile yapmıyor" denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Vize Ofisi'ndeki Hukuki Danışmanlık Görüşü Bölümü'nün eski Başkanı Jeffrey Gorsky'ye atıfta bulunulan makalede, ABD'nin değerli bir yetenek havuzunu ve Çinli öğrencilerin ABD üniversitelerine ve ABD'ye yaptıkları finansal ve bilimsel katkıları kaybedebileceği belirtildi.
Makalede, ABD'nin yaptırımları genişletmesi ve Çinli şirketlere yarı iletkenlerin ve ilgili teknolojilerin satışına ilişkin kısıtlamaları artırmasının, Çin'in kendi yarı iletken endüstrisini tamamen geliştirmesini çok daha fazla teşvik ettiğine işaret edildi. Yaptırımlar nedeniyle ABD yarı iletken şirketlerinin inovasyon ve kar etme yeteneklerinin zarar gördüğü belirtilen makalede ABD'nin yarı iletkenlerdeki liderliğinin baltalandığı belirtildi. Ayrıca, ABD'nin Çin'den yapılan ithalata sert tarifeler getirme politikasının acınası bir şekilde başarısız olduğunu belirten makalede, ABD hükümetinin zararı azaltmak için vergi mükelleflerince karşılanan parayı kullanması gerektiğine ve çiftçilere benzeri görülmemiş bir tutarda, 28 milyar ABD doları ödeme yapmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.
Makaleye göre, ABD tarife politikası ABD ekonomisine de zarar verdi. ABD borsasında listelenen şirketlerin piyasa değerinde yaklaşık 1,7 trilyon dolarlık kayıp oluştu. ABD Kongresi Bütçe Ofisi, bu politikanın ABD hane halkına yılda ortalama bin 200 dolardan fazlaya mal olduğunu tahmin ediyor. Salı günü yayınlanan yeni bir ankete göre, Amerikalıların çoğu ülkenin yanlış yöne gittiğini düşünüyor ve Beyaz Saray'ın bunu değiştirebileceğinden şüphe duyuyor. Wall Street Journal'ın yayınladığı araştırma verilerine göre, Amerikalıların yüzde 61'i ekonominin yanlış yöne gittiğine inanıyor ve artan enflasyonun önemli bir endişe kaynağı olduğunu düşünüyor.