Sağlık

Finlandiya, AstraZeneca aşısının kullanımını bir haftalığına durdurdu

Karar, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşının kullanımının güvenli olduğuna dair önceki günkü açıklamasına rağmen alındı. Finlandiya'da son dönemde AstraZeneca aşısını yaptıranla...

Abone Ol

Karar, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşının kullanımının güvenli olduğuna dair önceki günkü açıklamasına rağmen alındı. Finlandiya'da son dönemde AstraZeneca aşısını yaptıranlar arasında iki olası kan pıhtılaşması vakası kaydedilmişti. Her iki hastanın da başka tıbbi sorunları bulunuyordu. THL Başhekimi Hanna Nohynek, düzenlediği basın toplantısında, kan pıhtılaşması ile aşı arasında nedensel bağın kurulmadığını söyledi. Nohynek, bir haftalık askıya alma kararının tedbir amacıyla hayata geçirildiğini ifade etti.

Hanna Nohynek, kararın nedeni olarak Norveç, Danimarka ve Almanya'da bildirilen benzer vakaları işaret etti. EMA, Perşembe günü yaptığı açıklamada Avrupa Birliği (AB) ülkelerine "faydalarının risklerinden daha fazla olması" nedeniyle AstraZeneca aşısını kullanmayı sürdürmeleri çağrısında bulunmuştu. Bugüne kadar Finlandiya'da 140.000 kişi AstraZeneca ile aşılandı. Mevcut kurallar doğrultusunda, bu aşı 70 yaş üstüne uygulanmadı, ancak 70 yaşın altındaki risk grupları ile Kovid-19 hastalarını tedavi eden sağlık uzmanları için kullanıldı. THL, aşı için alınan bir haftalık askıya alma kararının yürürlüğe girdiğini ve AstraZeneca aşısının en erken 29 Mart'ta yeniden uygulanmaya başlayabileceğini açıkladı.