Politika

Filistinli yetkili: İsrail ABD'nin Doğu Kudüs'teki konsolosluğunu yeniden açmasını engelliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken birkaç gün önce Washington'da bir araya geldiği İsrailli mevkidaşı Yair Lapid'e, ülkesinin Doğu Kudüs'teki Filistinliler için konsolosluğu...

Abone Ol

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken birkaç gün önce Washington'da bir araya geldiği İsrailli mevkidaşı Yair Lapid'e, ülkesinin Doğu Kudüs'teki Filistinliler için konsolosluğu yeniden açmak üzere özel prosedürleri sürdürdüğünü söylemişti.

İsrail medyasının bildirdiğine göre Lapid ise, Blinken'a şu anda ABD konsolosluğunu yeniden açmanın İsrail hükümetinin çökmesine neden olabileceğini izah etti. Şaas, "Washington, İsrail'in hükümetin kırılgan olduğuna ve Filistin meselesine ilişkin adımlar atıldığı takdirde her an çökebileceğine yönelik tutumundan dolayı Filistinlilere verdiği sözü yerine getirmekte isteksiz" dedi. Şaas, Başbakan Naftali Bennett liderliğindeki İsrail hükümetini, Filistin'de yerleşimleri yoğunlaştırarak, arazilere el koyarak, evleri yıkarak ve yerleşimcilerin saldırılarını artırarak Filistinlilere verdiği taahhütleri yerine getirmemekle suçladı.

Filistinli yetkili, Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere uluslararası toplumu, İsrail'i yerleşimi sona erdirmeye ve Filistinlilere yönelik saldırıları durdurup, imzalanan anlaşmaları uluslararası kararlara uygun olarak uygulamaya zorlamaya çağırdı. Şaas, "İsrail'in imzalanan anlaşmaları uygulamayı reddetmesi, İsrail tedbirlerine karşı halk direnişinin yükselmesine ve bu ihlalleri durdurmak için Filistin'in diplomatik hamlelerinin çeşitli düzeylerde devam etmesine yol açacaktır" dedi. Filistin Yönetimi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından ABD ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.