Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Sınır bölgesine yakın bir yerde biraraya gelen grup liderleri yaptıkları ortak açıklamada "Sınırların yakınlarında düzenlenen kitlesel protestolar; İsrail, Filistinlilere yönelik saldırganlığına son verip Gazze'ye yönelik kuşatmasını kaldırıncaya kadar devam edecek" ifadelerini kullandı. Yazılı açıklamada, "Protestolar, ortak bir vizyon ve plan dahilinde devam edecek" diyen liderler, "Yeniden imar sürecini engelleyen ve Gazze'deki insanların onurlu yaşam hakkını elinden alan İsrail, hukuken ve ahlaken sorumludur" diye konuştu.

Cumartesi günü yüzlerce kişinin Gazze ile İsrail arasındaki sınırı belirleyen duvara yaklaşması üzerine çatışmalar çıktı ve gün boyu devam etti. Görgü tanıkları, silahlı bir Filistinlinin, onlarca protestocu üzerine ateş açan bir İsrailli keskin nişancıyı vurduğunu ve keskin nişancının ağır şekilde yaralandığını söyledi. Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı, çatışmalarda İsrail askerlerinin en az 41 Filistinliyi yaraladığını bildirdi. Çatışmalar üzerine İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait çok sayıda mevzi ve tesise saldırı düzenledi. Saldırılar sonrası herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Batı Şeria'da, Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nin doğusundaki kitlesel protestoların İsrail tarafından bastırılmasını ve 22'si çocuk 41 Filistinlinin yaralanmasını kınadı.

Bakanlık açıklamada, "İsrail, barışçı kitlesel protestolara her zaman gerçek mermiyle, kauçuk kaplı metal mermiyle ve göz yaşartıcı gazla karşılık veriyor" dedi ve ekledi: "Bu politika, Filistinlilerin, işgale ve yerleşimcilere karşı protesto düzenlemesini önlemeyi amaçlıyor."

Pazar günü daha erken saatlerde Filistinli sağlık kaynakları, İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki Beytüllahim kenti yakınlarındaki İsrail ordusuna ait bir yol kesme noktasında 25 yaşındaki engelli bir Filistinliyi bacaklarından vurup yaraladığını bildirdi. İsrail sınır polisi sözcüsüyse basına gönderdiği yazılı açıklamada İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kentinden Filistinli bir erkeğe, İsrail ordusuna ait bir yol kesme noktasında askerlerin "dur" ihtarına uymadığı için ateş açtığını belirtti. 11 gün süren ve 21 Mayıs'ta sona eren son silahlı çatışmalardan bu yana iki taraf arasındaki yüksek gerginlik devam ediyor. Bu çatışmalarda 250'nin üzerinde Filistinli ve 13 İsrailli hayatını kaybetmişti.

Editör: İRFAN KARSLI