Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) görevini yerine getirmeye, Filistin halkı için hesap sormaya ve eşitlik sağlamaya çağırdı.

Küresel yönetişim üzerine 2024 Dünya Yapay Zeka Konferansı Şanghay'da açıldı Küresel yönetişim üzerine 2024 Dünya Yapay Zeka Konferansı Şanghay'da açıldı

El Maliki, Pazartesi günü, UCM'ye üye devletlerin çevrimiçi yapılan toplantısında "Filistinliler, İsrailli işgalcilerin işlediği suçlar nedeniyle 70 yıldan fazladır acı çekti, çekmeye de devam ediyor ve adalet bekliyor" mesajı verdi.

Gazetecilere gönderilen resmi açıklamaya göre, Maliki UCM'yi, mahkemenin Filistin toprakları üzerindeki bölgesel yargı yetkisine ilişkin kararını da hızlandırmaya çağırdı.

Filistinli bakan, "Mahkemenin Savcısı, UCM'nin ilk Ön Yargılama Dairesi tarafından ele alınan Filistin topraklarındaki vaka incelemesinin, süresiz olarak açık bırakılmamasını sağlamalıdır,çünkü geç gelen adalet, adalet değildir" diye konuştu.

El-Maliki, ABD'nin UCM'ye yönelik tehditlerini de şiddetle eleştirdi, bu tehditlerin mahkemeyi ve bağımsızlığını zayıflatmayı amaçladığını belirtti.

Geçen yıl UCM Savcısı Fatou Bensouda, İsrail'in Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'te savaş suçu işlediğine yönelik iddiaları soruşturma kararı almıştı.

Savcı, UCM'nin Ön Yargılama Dairesi'nden soruşturmanın yürütüleceği bölge sınırlarını belirlemesini istedi. O zamandan beri İsrail mahkemenin işlemlerini boykot ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI