Politika

Filistin, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerde 3 bin yeni konut birimi inşa etme planını kınadı

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, yeni birimlerin "Batı Şeria, Doğu Kudüs ve etrafını çevreleyen yerleşimi derinleştirme ve genişletmenin bi...

Abone Ol

Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, yeni birimlerin "Batı Şeria, Doğu Kudüs ve etrafını çevreleyen yerleşimi derinleştirme ve genişletmenin bir uzantısı" olduğunu söyledi. Açıklamada, "Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim yerlerinde yeni birimler inşa etmenin amacı, Filistin topraklarını Filistin genişlemesinden tamamen ayırmaktır" denildi. Açıklama, Başbakan Naftali Bennett liderliğindeki İsrail hükümetini Filistin topraklarındaki yerleşim genişlemesini örtbas etmeye çalışmakla suçladı. Açıklamada, "İsrail'in güven artırıcı önlemler konusunda teşvik ettiği şey resmi bir şey değil" denildi.

İsrailli ve Filistinlilerin tahminlerine göre, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki 164 yerleşim yerinde ve 124 karakolda yaklaşık 650.000 İsrailli yerleşimci yaşıyor. İsrail hükümetinin bu karardan ve bu kararın barışa ulaşma fırsatı ve iki devletli çözüm üzerindeki yansımalarından tamamen ve doğrudan sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, "Her türlü yerleşim yasadışı ve geçersizdir" denildi. İsrail, 1967 Arap-İsrail Savaşı'nda Filistinlilerin üzerinde hak iddia ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal etti ve o zamandan beri kontrol altında tutuyor.