Politika

Filistin, İsrail'in AfB'ye gözlemci üye olarak kabul edilmesine yönelik engelleme çabalarını memnuniyetle karşıladı

İki gün boyunca Addis Ababa'da düzenlenen 39. olağan toplantısını tamamlayan AfB Yürütme Konseyi, Cuma günü İsrail'e birlikte gözlemci statüsü verilmesi konusunda nihai görüşü...

Abone Ol

İki gün boyunca Addis Ababa'da düzenlenen 39. olağan toplantısını tamamlayan AfB Yürütme Konseyi, Cuma günü İsrail'e birlikte gözlemci statüsü verilmesi konusunda nihai görüşünü 2022 yılının Şubat ayında yapılması planlanan AfB zirvesine kadar ertelemeyi kararlaştırdı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, bu adımın "şu andan itibaren zirvenin toplanmasına kadar geçecek sürede İsrail'in katılımını başarılı bir şekilde engellemek için entegre bir eylem planı geliştirmeyi sağlayacağını" söyledi.

Zirveye Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın katılacağı ve İsrail'in birliğe gözlemci üye olarak kabul edilmemesi için ülke liderleriyle ekstra çaba göstereceği belirtildi. Açıklamada, "Aralarında Cezayir, Güney Afrika, Nijerya, Namibya, Gambiya ve başka pek çok ülkenin bulunduğu 24'ten fazla üye ülke, İsrail'in katılımını kabul etme kararına karşı olduklarını resmi ve yazılı olarak ilan edebildi" denildi. "Filistin'in görüşünü destekleyen ve Filistin'in haklarına destek veren bu ülkeler, İsrail'in katılımını engellemekte ısrar ediyor" ifadeleri kullanıldı.

İsrail medyasına göre İsrail, 22 Temmuz'da yirmi yıl boyunca dışarıda tutulmasının ardından gözlemci bir devlet olarak AfB'ye katıldığını duyurdu. İsrail daha önce 2002 yılına kadar AfB'nin selefi Afrika Birliği Örgütü'nde gözlemci statüsünde bulunuyordu. Afrika Birliği Örgütü, 2002 yılında dağılmış ve AfB'ye dönüşmüştü.