RAMALLAH, 4 Ocak (Xinhua) Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın bildirdiğine göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Pazartesi günü yaptığı açıklamayla, İsrail işgalini sonlandıracak yeni bir siyasi yol açılması gerektiğini söyledi. WAFA, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, El Fetih Hareketi'nin Devrim Konseyi'nin iki günlük toplantısı sonunda, Filistinlilerin "sonsuza dek işgal altında kalmayı kabul etmeyecekleri ve işgalin uluslararası kararlara uygun şekilde ve Uluslararası Dörtlü'nün şemsiyesi altında sonlandırılması gerektiği" şeklindeki sözlerine yer verdi.

Genellikle Birleşmiş Milletler, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'dan oluşan grubu ifade eden Uluslararası Dörtlü, İsrail-Filistin barış sürecine arabuluculuk etmek için 2002 yılında Madrid'de kuruldu. Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen toplantıda, 86 yaşındaki Filistin Devlet Başkanı, Filistin Kurtuluş Örgütü'nünü mini parlamentosu olarak işlev gören Filistin Merkez Konseyi'nin yakında önemli bir toplantı yaparak belirleyici ve gerekli kararlar alacağını duyurdu.

Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Huwwara Kontrol Noktası'nda İsrail karşıtı bir gösteri sırasında İsrailli askerlerle çatışan protestocular, 15 Mayıs 2021. (Fotoğraf: Nidal Eshtayeh/Xinhua)

Abbas, "Bu kararlar, bedeli ne olursa olsun taviz vermeyecek Filistin davasını ve ulusal değerleri korumayı amaçlıyor" diye konuştu. Abbas, İsrail'in dünyanın desteklediği iki devletli çözümü reddetmesi halinde "Filistinlilerin, diğer siyasal seçeneklere başvurmak zorunda kalacağı" uyarısında bulundu. Ekim 2021'de Abbas, bu seçeneklerden birinin, 1947 yılında çıkarılan BM kararını uygulamak ya da Filistinlilerin bütün siyasi ve sivil haklarını kazandığı tarihi Filistin topraklarında bir demokratik devlet kurmak olduğunu söylemişti.

Batı Şeria'da Nablus'un yakınlarındaki Asira al-Qibliya köyünde Yahudi yerleşim yerlerinin genişlemesini ve İsrail'in Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'le normalleşme anlaşmaları imzalamasını protesto etmek için düzenlenen eylem sırasında bir İsrail askeriyle karşı karşıya gelen Filistinli gösterici, 18 Eylül 2020. (Fotoğraf: Ayman Nobani/Xinhua)

ABD'nin desteğiyle İsrail ile Filistinliler arasında yürütülen son doğrudan barış görüşmeleri dokuz ay sürmüş, ardından sınırlar, güvenlik ve yerleşimler konusundaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle 2014'te sona ermişti. O zamandan bu yana İsrail ile Filistinliler arasındaki diplomatik ilişkiler, Filistinlilerin, İsrail'in yerleşim yerlerini genişletme politikalarını ve İsrail'in Doğu Kudüs'teki Filistinlilere karşı aldığı önlemleri reddetmesi yüzünden kesintiye uğramıştı.Filistinliler, İsrail'in yanında, tüm Batı Şeria ve Gazze Şeridi dahil İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği topraklarının tümü üzerinde bağımsız bir devlet kurmak ve bu devletin başkentini Doğu Kudüs yapmak istiyor.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Editör: İRFAN KARSLI