Politika

Filistin Devlet Başkanı genel seçimler öncesi kamu özgürlüklerini güçlendiren kararnameyi yayınladı

Kararnameye göre Filistin, tüm topraklarında halka "anayasa ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak siyasi ve ulusal eylemleri uygulama özgürlüğüne" izin veren bir kamu özg...

Abone Ol

Kararnameye göre Filistin, tüm topraklarında halka "anayasa ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak siyasi ve ulusal eylemleri uygulama özgürlüğüne" izin veren bir kamu özgürlüğü iklimi oluşturacak. Kararname, 14 Filistinli fraksiyonun geçen hafta Kahire'de vardığı son mutabakata dayanarak yayınlandı.

"Fikir özgürlüğü ve siyasi bağlantılarla ilgili nedenlerle bireylerin gözaltına alınması, tutuklanması, kovuşturulması veya hesap sorulmasının yasaklanmasının" yanı sıra "ifade özgürlüğünden yararlandığı, siyasi bağlantıları olduğu veya diğer partizan gerekçelerle tutuklanan veya mahkum edilenlerin derhal serbest bırakılması" da kararnamede öngörülüyor.

Kararnamede aynı zamanda, seçime katılan tüm partilerin kamu yayın kuruluşlarında "yasaya göre hiçbir ayrım gözetilmeksizin" eşit fırsatlardan yararlanmasına olanak tanınıyor. Kararnameye göre Filistin polisi, Filistin topraklarındaki oy kullanma merkezlerinin korunmasından sorumlu tek kurum olacak.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ocak ayı ortasında yayınladığı bir kararnameyle 2021 yılındaki genel seçimler kapsamında milletvekili seçiminin 22 Mayıs'ta, devlet başkanı seçiminin 31 Temmuz'da ve Filistin Ulusal Konseyi seçiminin ise 31 Ağustos'ta gerçekleşeceğini duyurmuştu. En son Filistin devlet başkanı seçimi Mart 2005'te, milletvekili seçimi ise Ocak 2006'da yapılmıştı.