Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

BMİHK acil bir oturumda 24 ülkenin lehte, dokuz ülkenin aleyhte ve 14 üyenin çekimser oyuyla, işgal altındaki Filistin toprakları ile İsrail'de Nisan'dan bu yana yapılan insan hakları ihlallerine yönelik uluslararası bir soruşturma başlatılmasına karar verdi.

Karar, İsrail ordusu ile Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplar arasında geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli çatışmaların yanı sıra iki taraf arasındaki gerilimin "derin sebeplerinin" de araştırılması çağrısında bulunuyor. Filistin Dışişleri Bakanlığı yazılı bir basın açıklaması yaparak karara lehte oy kullanan 24 üye devletin, "adalet, hak ve hesap verebilirliğin yanında durduklarını" söyledi.

Açıklamada, "Komitenin oluşturulması, uluslararası toplumun hesap verebilirlik, hukukun uygulanması ve Filistinlilerin insan haklarının korunması yolunda devam etme ısrarını yansıtmaktadır" denildi. Gazze Şeridi'ndeki Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) medya departmanı müdürü Ahmad Murra, Hamas'ın BMİHK kararını "doğru yönde atılmış bir adım" olarak gördüğünü söyledi. Murra bir basın açıklamasında, Gazze Şeridi'nde 21 Mayıs'ta sona eren 11 günlük şiddete atfen, "Gerçeğe ulaşılması, Filistinliler için adaletin sağlanması ve İsrail terörizminin açığa çıkarılması önemlidir" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI