Politika

Filistin, Batı Şeria'da su dağıtımı projesi için AB ile 23 milyon euroluk anlaşma imzaladı

Filistin hükümetinden Xinhua'ya gönderilen yazılı bir açıklamaya göre, Ramallah'ta imzalanan anlaşma, Ramallah'ın kuzeybatısı ve Cenin'in kuzeydoğusundaki bölgelere verilen su...

Abone Ol

Filistin hükümetinden Xinhua'ya gönderilen yazılı bir açıklamaya göre, Ramallah'ta imzalanan anlaşma, Ramallah'ın kuzeybatısı ve Cenin'in kuzeydoğusundaki bölgelere verilen su miktarının artırılmasını destekleme amacını taşıyor.

Hükümet açıklamasında, AB'nin projeye 13 milyon euro, FKA'nın ise 10 milyon euro finansman sağladığı ve projenin iki bölgenin köylerinde yakında başlatılacağı belirtildi. Bu arada Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de yaptığı yazılı basın açıklamasında, su almanın "ihtiyaçtan önce, bir hak olduğunu ... (ve) projenin kalkınma önceliklerinin bir parçası olduğunu" söyledi.

Anlaşmanın imza törenine katılan Iştiyye, "Proje, Ramallah ve Salfit'e (Cenin bölgesinin bir parçası olarak) pompalanan suyu günde yaklaşık 25.000 metreküp artıracak" dedi. Iştiyye, anlaşma ile Filistin topraklarındaki su kıtlığını etkili bir şekilde gidermek için Cenin bölgesinde su hatları kurulması ile ilgili bazı çalışmalar da sağlandığını sözlerine ekledi.

Iştiyye'nin basın açıklamasına göre, imza törenine katılan AB Filistin Temsilcisi Sven Kuhn von Burgsdorff da AB'nin Filistin hükümeti ile yaptığı işbirliği programları arasında su projelerine öncelik verdiğini söyledi. Burgsdorff, bu önemli anlaşmanın "76.000 Filistinlinin ihtiyaçlarına hizmet edeceğini ve Batı Şeria'nın merkezine su erişimini kolaylaştıracağını" belirtti.