RT-LAMP Kovid-19'u belirlemede tükürük numunesi kullanıyor. Test kiti PT Kalbe Farma'ya bağlı PT KalGen DNA tarafından üretiliyor ve farmasötik şirketine bağlı bir diğer firma olan PT Enseval Medika Prima tarafından dağıtımı yapılıyor. PT Kalbe Farma Komiserler Kurulu Başkanı Irawati Setiady, Perşembe günü katıldığı Cakarta'daki bir sanal seminerde, PT KalGen DNA'nın halihazırda ayda 460.000 tanı kiti üretme kapasitesine sahip olduğunu, bunun önümüzdeki iki yahut üç ay içinde ayda 2 milyona çıkacağını söyledi.

Aynı etkinlikte, PT Kalbe Farma'nın Kök Hücre ve Kanser Enstitüsü'nde IVD Bölümü Araştırma Müdürü olan Akterono Dwi Budiyati de, RT-LAMP Tükürük için araştırma sürecinin 2020'nin Haziran ayından beri devam ettiğini ve 2021'in Mart ayında Sağlık Bakanlığı'ndan dağıtım izni aldığını söyledi. "Bu inovatif testin varlığı mükemmel bir seçenek çünkü yüzde 94 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranıyla yüksek doğruluk oranına sahip" diyen Budiyati, testin sadece tükürük numunesiyle yapıldığını, böylece Kovid-19 testi için kolaylık ve pratiklik sağladığını sözlerine ekledi. Antara haber ajansı, haberinde, Budiyati'nin şu sözlerine yer verdi: "Tükürük numunesi için özel aletlere gerekmiyor, kusma ya da burunda hassasiyet gibi riskler teşkil etmiyor ki bu çocuklar ve aşırı hassas insanlar için çok daha elverişli bir durum."

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

RT-LAMP kiti kullanarak tükürük numuneleri analiz etmek için moleküler tesislerde, sadece temel teknik aseptik becerilere ve çalışma prensiplerine sahip laboratuvar personeli gerektiğini belirten Budiyati, ayrıca, RT-LAMP Tükürük metodunun SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantını da tespit edebildiğini söyledi. Araştırma ve Teknoloji Bakanı Bambang Brodjonegoro ise RT-LAMP Tükürük'ün Endonezya'daki Kovid-19 testi kapasitesini artırabilecek, umut vaat eden bir inovasyon olduğunu ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI