Politika

Endonezya, Avustralya'ya barışı korumaya olan bağlılığını hatırlattı

Endonezya'nın bu hamlesi, Avusturalya'nın, ABD ve İngiltere ile imzaladığı "AUKUS" adlı güvenlik anlaşmasının bir parçası olarak nükleer enerji ile çalışan denizaltılar temin...

Abone Ol

Endonezya'nın bu hamlesi, Avusturalya'nın, ABD ve İngiltere ile imzaladığı "AUKUS" adlı güvenlik anlaşmasının bir parçası olarak nükleer enerji ile çalışan denizaltılar temin edeceğine dair yaptığı açıklama sonrasında geldi. Cuma günü Endonezya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, Endonezya hükümetinin Avustralya'nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltı temin etmesine yönelik kararını "ihtiyatlı bir şekilde" karşıladığı belirtildi.

Açıklamada, "Endonezya, bölgede devam eden silahlanma yarışı ve güç gösterisinden derin kaygı duymaktadır" ifadesi yer aldı. Güneydoğu Asya'nın en büyük ülkesinin yayınladığı bu açıklamada aynı zamanda, Avustralya'nın nükleer silahların yayılmasının önlenmesi hususundaki tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etme taahhüdünün önemi vurgulandı.

Takımada ülkesi, Avustralya ve diğer ilgili tarafları, her türlü farklılığı "barışçıl yollardan" çözmek için diyaloğu ilerletmeye çağırdı. Açıklamada, "Bu çerçevede Endonezya, bölgedeki barış ve güvenliği korumada 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuka saygının altını çizmektedir" ifadesi yer aldı.