Ekonomi

Ekonomist Demir: CIIE, ticari etkileşimler için uygun bir ortam oluşturuyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Demir, Perşembe günü Xinhua'ya verdiği röportajda, "Çin, büyük bir pazar ve bu pazarın satın alma gücü hızla artıyor"...

Abone Ol

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Demir, Perşembe günü Xinhua'ya verdiği röportajda, "Çin, büyük bir pazar ve bu pazarın satın alma gücü hızla artıyor" ifadelerini kullandı. Tüm dünyada ithalata adanmış ilk fuar olan CIIE, son üç fuarda verimli sonuçlara ulaştı. Fuarın dördüncüsü, 200'ün üzerinde katılımcı ve 500'ün üzerinde alıcıyla 5-10 Kasım tarihleri arasında Shanghai'da düzenleniyor.

Türk şirketlerinin dört fuarın tümüne katılıp Çinli ortaklarla karşılıklı kazanç sağlayan çok sayıda anlaşma imzaladığını söyleyen Demir, Türk şirketlerinin bu yıl yeni işlemler yapma konusunda çok istekli olduğunu vurguladı. Bu yılki fuarın, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katılışının 20. yıl dönümüne denk geldiğini vurgulayan Demir, bunun son derece anlamlı olduğunu ifade etti.

Demir, Çin'in DTÖ'ye katılmasını "Uluslararası ekonomi için bir devrim gibi" diye niteledi. Dünyanın "Kovid-19 pandemisi sırasında Çin'in önemini anladığını" çünkü Çin'in bu sağlık krizi sırasında küresel tedarik zincirinin direncini korumaya ve bu zinciri sürdürülebilir hale getirmeye çalıştığını vurgulayan Demir, "Çin, dünya ekonomisinin büyümesine destek veriyor ve değer zincirlerindeki temel ekonomilerden biri" diye konuştu.

Demir, Kovid-19 pandemisinin yayılmaya ve dünya ekonomisini tehdit etmeye devam ettiği bir ortamda ticaretin, gelişmekte olan ülkelerin büyümesi için önemli bir unsur olmaya devam ettiğini dile getirdi. Çin'in yeni teknolojilere yönelik yatırım ve ilgisinin önemine dikkat çeken Demir, ülkenin teknolojik dönüşümün liderlerinden biri olduğunu vurguladı.