Lübnan'da yaşanan ekonomik krizde işgücü piyasasının dışına itilen birçok kişi için hurda metal toplamak ve satmak yaşamlarında yeni olanaklar sağlayan istikrarlı bir iş haline geldi. Lübnan'ın kuzeyinde aralarında öğrencilerin de olduğu 20 kişiyi çalıştıran bir hurda metal tüccarı olan ve Xinhua'ya konuşan Khaled al-Sheikh, "Kuzeydeki çok sayıdaki kent ve yerleşim yerinde demir, alüminyum, bakır ve plastik hurdası topluyoruz" dedi. Al-Sheikh ayrıca, savaşın yakıp yıktığı komşu ülke Suriye'de çok sayıda kent ve köy harap olduktan sonra bu ülkeden büyük miktarlarda hurda metal aldığını, bunun da Lübnan'ın kuzeyinde hurda metal ticaretinin patlamasına neden olan etkenlerden biri olduğunu söyledi.

Dünya Bankası'na göre Lübnan'daki ekonomik kriz yoksulluk oranının yüzde 50'nin üzerine çıkmasına, işsizliğin artmasına, enflasyonun yükselmesine ve yerel para biriminde büyük değer kaybına yol açarken, al-Sheikh, hurda işinde çalışanların günlük ücretinin 70.000 Lübnan lirası olduğunu ve karaborsadaki döviz kuruna göre yaklaşık 7 ABD dolarına eşit olduğunu söylüyor.

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam'da bir iş makinesi hurda metal topluyor, 5 Mart 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Hurda metal tüccarı, hurda metalin yeniden dönüştürülmek ve işlenmek üzere deniz yoluyla ağırlıklı olarak Türkiye'ye ihraç edilmeden önce toplandığını ve türlerine göre ayrıldığını söyledi. Xinhua'ya konuşan hurda metal ihracatçısı Mohammad Abboud, "Her yıl Türkiye'ye binlerce ton hurda metal ihraç ederek ülkeye ABD doları cinsinden gelir sağlıyoruz" dedi.

Shenzhou-18 mürettebatı ilk uzay yürüyüşünü tamamladı Shenzhou-18 mürettebatı ilk uzay yürüyüşünü tamamladı
Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusgarp'ta bir işçi hurda metalleri türlerine göre ayırıyor, 5 Mart 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Uluslararası araştırmalara göre radyoaktif madde içermediği için Lübnan'ın hurda metaline talep hayli yüksek. Lübnan'ın kuzeyindeki en büyük kent olan Trablusşam'da özellikle hurda metal ticareti yaygın olarak yapılırken Lübnan'ın hurda metal ihracatının yüzde 70'i bu kentin limanından gerçekleştiriliyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir liman denetçisine göre hurda metal ihracatı Trablusşam Limanı'na yılda yaklaşık 2 milyar Lübnan lirası (13,24 milyon dolar) getiriyor.

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusgarp'ta bir işçi hurda metalleri türlerine göre ayırıyor, 5 Mart 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Xinhua'ya konuşan Trablusşam'da yaşayan 33 yaşındaki Muhammad al-Ali, "Birkaç yıldır bu ticaretle uğraşıyorum. Hurda metali sokaktan topluyorum veya vatandaşlardan satın alıyorum ve sonra onları satmak üzere hurda tüccarlarının toplama alanlarına götürüyorum. Bir ton demiri yaklaşık 600 dolara ve bir ton tenekeyi 400 dolara satıyorum" dedi. 

Editör: İRFAN KARSLI