Sağlık

ECDC: Kovid-19'un Delta varyantı Ağustos'a kadar Avrupa'da baskın hale gelebilir

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kovid-19'un Delta varyantının yakında Avrupa'daki neredeyse tüm yeni koronavirüs vakalarına...

Abone Ol

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kovid-19'un Delta varyantının yakında Avrupa'daki neredeyse tüm yeni koronavirüs vakalarına neden olmasının beklendiğini kaydetti. ECDC'nin en son tehdit değerlendirme raporunda, ilk kez Hindistan'da tespit edilen ve orijinal türe göre yüzde 40-60 daha bulaşıcı olan Delta varyantının Ağustos ayı başına kadar Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı'ndaki (AEA) yeni vakaların yüzde 70'ine sebep olacağı tahmin edildi. Ağustos sonunda bu oran yüzde 90'a da ulaşabilir.

Merkez ayrıca, bulaşma oranını en aza indirmek için ilaç dışı önlemlerin (fiziksel mesafe, el ve solunum hijyeni, yüz maskesi kullanımı vb.) gevşetilmesi durumunda günlük yeni vaka, hastaneye yatış ve ölüm sayısının 2020 yılının sonbaharındaki seviyelere yükselebileceği konusunda uyardı.

ECDC, aşı kampanyalarının hızlandırılması ve Kovid-19 aşılarının ikinci dozlarının mümkün olduğunca erken uygulanması gerektiğini belirtti. ECDC Direktörü Andrea Ammon, "Ne yazık ki, ön veriler (Delta varyantının) şu anda mevcut olan aşılardan sadece bir doz uygulanan kişileri de enfekte edebileceğini gösteriyor" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın kuzeybatısındaki Brent'te bir kadın, Kovid-19 aşı merkezine ait bir afişin yanından geçiyor, 19 Haziran 2021. (Fotoğraf: Ray Tang/Xinhua)

Ammon, "Delta varyantının yaz aylarında, özellikle aşılama için hedef kitle arasında yer almayan gençler arasında yoğun bir şekilde yayılması büyük bir olasılık. Bu, daha savunmasız kişilerin enfekte olma riskine neden olabilir. Tam olarak aşılanmazlarsa hastalığı ağır geçirebilir ve ölebilirler" dedi.

ECDC Direktörü, tüm bunlara rağmen hala umut olduğunu vurguladı. Ammon, "Şu an mevcut aşılardan herhangi birinden iki doz uygulanmış olmak bu varyanta ve sonuçlarına karşı yüksek koruma sağlıyor. Bu iyi bir haber. Fakat bununla birlikte, Avrupa Birliği'nde 80 yaş üstünün yaklaşık yüzde 30'u ve 60 yaşından büyüklerin yaklaşık yüzde 40'ı tamamen aşılanmış değil" dedi.