Çin’in bin yıllık Liubao çayı yeniden canlanıyor Çin’in bin yıllık Liubao çayı yeniden canlanıyor

Aynı zamanda WEF yönetim kurulu üyesi olan Doherty, yakın zamanda verdiği röportajda son 20 yılda Çin'in özellikle emtia ürünler konusunda küresel ticarette açıkça önemli bir oyuncu haline geldiğini ve küresel büyümeye büyük ölçüde katkıda bulunduğunu ifade etti. Doherty'e göre, Çin'in DTÖ'daki varlığı iç reformu teşvik etmeye, Çin'in dışa açılmasını hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yardımcı oluyor.

Çin örneğine bakıldığında, DTÖ üyeliğinin yatırımcılara yatırım yapmaları konusunda güven vermesi açısından değerli olduğunu belirten Doherty, bunun teknolojinin yayılmasına, ürün kalitesinin yükselmesine ve çevresel kontrole yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. Doherty, Çin'in DTÖ'nün anlaşmazlıkları çözme mekanizmasının kararlarına uyduğunu ve son zamanlarda yatırımların kolaylaştırılması gibi konularda liderlik yaptığını da söyledi. "Çin, hem ihracat hem de ithalatta dengeli bir ticarete sahip olmak için çok çalışıyor," diyen Doherty, devam eden 4. Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nı (CIIE) buna örnek gösterdi.

Doherty, CIIE'nin Çin dışındaki ticaret kuruluşlarına Çin'deki iş olanakları hakkında daha fazla bilgi edinmeleri ve Çinli işletmelerle daha güçlü ilişkiler geliştirmeleri için mükemmel bir fırsat sunan, çok tanınmış ve katılımı yüksek bir fuar haline geldiğini ifade etti. Doherty, Çin'in hem büyük bir tüketici hem de üretici ülke olarak çevre koruma ve sosyal kalkınma hususlarında gelecekte DTÖ'de kritik bir rol oynayacağının altını çizdi. Doherty, küreselleşme karşıtı zorluklarla karşı karşıya kalan DTÖ üyesi ülkelerin, DTÖ aracılığıyla fikir birliğine varması ve bunları uygulaması gerektiğine inandığını da belirtti.

Editör: İRFAN KARSLI