Politika

Dünya Bankası Özbekistan'a 500 milyon ABD doları tutarında krediyi onayladı

Dünya Bankası, Özbekistan'ın ekonomik ve sosyal dönüşümünü desteklemek amacıyla 500 milyon ABD doları tutarında bir krediyi onayladığını duyurdu. Kredinin Kalkınma Politikası...

Abone Ol

Dünya Bankası, Özbekistan'ın ekonomik ve sosyal dönüşümünü desteklemek amacıyla 500 milyon ABD doları tutarında bir krediyi onayladığını duyurdu. Kredinin Kalkınma Politikası Operasyonu aracılıyla onaylandığı ve Özbek hükümetinin ülkenin açık, rekabetçi ve daha kapsayıcı piyasa ekonomisine dönüşümünü hızlandıracak bazı önemli reformları uygulamasına yardımcı olma amacı güttüğü bildirildi.

Bu reformlar arasında daha önceden kısıtlayıcı olan yerel ikamet izni sisteminin etkin bir elektronik ikamet kayıt sürecine dönüştürülmesi, devlet üretim hedeflerinin ve Özbekistan'ın ana zirai emtiası olan pamuk alımının zorunluluğunun kaldırılması bulunuyor.

Reformlar ayrıca bankacılık sektörü, iktisadi devlet kuruluşlarının özelleştirilmesi ve yerel yönetişim konularının yanı sıra Kovid-19 sosyal yardımının genişletilmesi ve yeni Birleştirilmiş Sosyal Kayıt sisteminin ulusal çapta uygulanmasını da hedefliyor. Dünya Bankası, ülkenin 2017-2021 Kalkınma Stratejisi'nin uygulanmasını destekleme konusunda önemli bir rol oynadığını vurguladı. Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev 2016 yılında iktidara geldiğinden beri ekonomik reformlar yapmakta.