Dünya Bankası, plastik atık yönetiminin geliştirilmesine ve belediyelerin katı atıklardaki plastik kirliliğini azaltmasına yardımcı olarak Çin Plastik Atık Azaltma Projesi'ne 430 milyon dolar kredi sağlayacak. Banka aynı zamanda, özel sermayeyi harekete geçirmeye ve Çin'deki yeşil işletme ve projelere özsermaye finansmanı arzını genişletmeye yardımcı olmaya yönelik olarak Yeşil ve Düşük Karbonlu Yatırım Fonu'na destek için de 200 milyon ABD doları tutarında bir krediye onay verdi.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Plastik kirliliğini azaltma projesi, hem ulusal düzeyde politika ve düzenlemeler, hem de proje kentleri olan Ningbo ile Chongqing'de uygulanacak ulusaltı ve yerel düzeydeki yatırımlar ile teknik yardımları kapsayacak. Dünya Bankası Çin Direktörü Martin Raiser, "Bu, Dünya Bankası sponsorluğunda Çin'de gerçekleştirilen ilk plastik atık yönetimi destek projesi. Kirliliği azaltmak ve çevresel olarak sürdürülebilir eylemler için politikalar, düzenlemeler ve programlara odaklanan bu proje, Çin'in düşük karbon ve döngüsel ekonomiye geçiş çabalarına katkıda bulunabilir" dedi.

İlgili katı atık yönetim sistemlerinin işlevselliğini geliştirmeye yardımcı olarak, atık akışında plastiğin sızdığı ana noktaları belirleyecek ve geri dönüşümü daha yüksek bir seviyeye çıkaracak projeden, belirtilen kentlerdeki 13,2 milyon kişi doğrudan fayda sağlayacak. Dünya Bankası'na göre, bu proje sürecinde elde edilen deneyimler ve çıkarılan derslerin tekrarlanması ile ulusal düzeyde politikaların ileriye taşınmasının yanı sıra diğer eyaletlerin de bu reform ve uygulamalar konusunda bilgilendirilmesi bekleniyor.

Dünya Bankası, Yeşil ve Düşük Karbonlu Yatırım Fonu'nun yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılardan gelecek ek özel sermayeyi harekete geçireceğini ve daha küçük yeşil girişimciler ile kaliteli yeşil projelere yönelik uzun zamandır ihtiyaç duyulan uzun vadeli özsermaye finansmanını sağlayacağını belirtti.

Bankanın verdiği bilgiye göre fon, rekabet ortamında seçilen bir fon yöneticisi tarafından bağımsız bir şekilde yönetilecek. Bu yönetici tüm yatırım kararlarından sorumlu olacak ve tüm portföyünde Dünya Bankası'nın çevresel ve sosyal koruma politikalarını uygulayacak.

Editör: İRFAN KARSLI