Sağlık

DSÖ: Wuhan'da koronavirüsün kökenini araştıran ekip bağımsızdır

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pazartesi günü Cenevre'de düzenlediği sanal basın toplantısında "Bunun bir DSÖ incelemesi veya soruşturması olduğunu pek ço...

Abone Ol

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pazartesi günü Cenevre'de düzenlediği sanal basın toplantısında "Bunun bir DSÖ incelemesi veya soruşturması olduğunu pek çok kez duydum. Durum böyle değil," dedi ve bunun on farklı kurumdan katılan bağımsız bireylerden oluşan ekibin bağımsız bir çalışması olduğunu vurguladı.

Wuhan'daki uluslararası uzman ekibinin lideri Dr. Peter Ben Embarek ise Pazartesi günkü basın toplantısında, raporlarının "mutabakat belgesi" olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti: "Uluslararası ekip ile Çinli meslektaşları özet rapor üzerinde uzlaşmış durumda."

Embarek, çeşitli uluslardan 17 bilim insanıyla 17 Çinli meslektaşının ortak bir ara rapor yayınlamak için birlikte çalıştığını ve söz konusu raporda "Gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunabileceklerini" söyledi. Araştırma ekibinin lideri, "Bazı hipotezleri sınamak ve virüsün kökeni hakkındaki bilgilerimizi artırmak için" daha uzun çalışmalara ihtiyaç duyulabileceğini de sözlerine ekledi.

DSÖ Sağlık Acil Durum Programı Direktörü Dr. Mike Ryan ise basın toplantısında, bu açıdan bakıldığında tam bir mutabakata ulaşılmasının güç olduğu uyarısında bulundu ve "Bilimde her noktada mutlak bir mutabakata varmak neredeyse imkansızdır. Yapabileceğimiz tek şey önümüzdeki kanıtlara dayanan sonuçlara ulaşmaktır" dedi.

Wuhan'da bir ay süren araştırmalarını geçen hafta başında tamamlayan uluslararası ekip, ilk bulgularını Çin'de düzenledikleri basın toplantısında paylaşmış ve virüsün bir laboratuvardan kaçtığı tezini elemişti. Bir DSÖ kaynağı, ekibin bu hafta yayınlanması beklenen bir özet rapor üzerinde çalıştığını ve önümüzdeki haftalarda tam bir nihai raporun çıkacağını söyledi.